• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Παραμένουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας παραδέχθηκαν οι δύο πλευρές

    • NewsRoom

    Ντέιβιντ Φροστ – Μισέλ Μπαρνιέ


    Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και της Βρετανίας παραδέχτηκαν σήμερα ότι πολύ σημαντικές “αποκλίσεις” συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη σχέση τους μετά το Brexit, παρά τις δύο εβδομάδες εντατικών συνομιλιών.

    Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε για “πολύ σοβαρές αποκλίσεις” ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ επικαλείτο “μεγάλες αποκλίσεις”, στα μηνύματά τους στο Twitter.

    Οι αποκλίσεις αυτές συνεχίζουν να αφορούν, όπως από την έναρξη των διαπραγματεύσεων “τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση (της μέλλουσας συμφωνίας) και την αλιεία”, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ.

    “Είναι βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε οικονομική εταιρική σχέση”, τόνισε προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι “έτοιμη για όλα τα σενάρια”, συμπεριλαμβανομένου αυτού της “μη συμφωνίας”, παρά τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειές της για την οικονομία.

    Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε από την πλευρά του ότι “συμφωνεί με τον Μισέλ Μπαρνιέ” πως “μεγάλες αποκλίσεις συνεχίζουν να υφίστανται σε ορισμένα βασικά θέματα”.

    “Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις που να σέβονται πλήρως την κυριαρχία της Βρετανίας”, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν επίσημα την Κυριακή, με την ελπίδα πάντα της επίτευξης συμφωνίας έως τα μέσα Νοεμβρίου.

    Η ημερομηνία αυτή θεωρείται το όριο πέραν του οποίου ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν η Βρετανία, η οποία έφυγε επίσημα από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, θα σταματήσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

    Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε σήμερα για την πορεία των συνομιλιών τα κράτη μέλη, και στη συνέχεια εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Δεν υπάρχει “τίποτα καινούργιο”, συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή. “Οι δύο πλευρές πρέπει να ενεργήσουν για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά επί του παρόντος, συνεχίζει να υφίσταται μια βασική πολιτική διαφωνία”, πρόσθεσε.

    “Το tweet του Μπαρνιέ δίνει μια σαφέστατη εικόνα, η οποία ανταποκρίνεται στο μήνυμά του” στα κράτη μέλη, δήλωσε δεύτερη πηγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ