• Διεθνής πολιτική

    Μπόρις Τζόνσον: Η ΕΕ να δείξει «πραγματισμό και συμβιβασμό» στο πρόβλημα της Βόρειας Ιρλανδίας

    • NewsRoom


    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους Ευρωπαίους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της συνόδου της G7, , να επιδείξουν «πραγματισμό και συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά τις διατάξεις μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, που προκαλούν ζωηρές εντάσεις στη βρετανική επαρχία.

    Ο Μπόρις Τζόνσον «εξέφρασε σαφώς την επιθυμία του για πραγματισμό και συμβιβασμό εκ μέρους όλων, αλλά υπογράμμισε πως η προστασία της συμφωνίας (ειρήνης) της Μεγάλης Παρασκευής είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από σειρά συναντήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τους επικεφαλής της ΕΕ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, και οι δύο πλευρές μένουν αμετακίνητες από τη θέση τους, την ώρα που ο χρόνος στενεύει για μια λύση. Το καθεστώς που ισχύει προς το παρόν στη Βόρεια Ιρλανδία («πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας») σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων και τους ελέγχους στη διακίνησή τους με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε ο Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου. Με βάση το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, η περιοχή διατηρείται προς το παρόν εντός της ενιαίας αγοράς.

    Η μη εξεύρεση λύσης και η πιθανότητα για μια μονομερή κίνηση από την πλευρά του Τζόνσον (με μια πιθανή παράταση του ισχύοντος καθεστώτος), ενδέχεται να οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες, κάτι που ήδη αναφέρεται από τα βρετανικά ΜΜΕ ως «πόλεμος του λουκάνικου», ένα από τα δημοφιλή προϊόντα που θα επηρεαστούν σε περίπτωση μη συμφωνίας. Σε περίπτωση που η Βόρεια Ιρλανδία πάψει να θεωρείται μέρος της ενιαίας αγοράς, οι εισαγωγές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας των λουκάνικών που παράγονται στη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να απαγορευτεί (αφού πλέον θα θεωρείται μέρος τρίτης χώρας).

    Φυσικά το ζήτημα είναι μεγαλύτερο και πολύ πιο πολύπλοκο, την ώρα που ήδη η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία είναι τεταμένη όλο το τελευταίο διάστημα, με συνεχείς διαδηλώσεις και επεισόδια βίας. Άλλωστε στόχος της ύπαρξης του πρωτοκόλλου ήταν  να αποφευχθεί η επιστροφή ενός φυσικού συνόρου μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ειρήνη που υπογράφηκε το 1998 με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

    Διαβάστε επίσης:

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο Τζόνσον να τηρήσει την υπογραφή του στη συμφωνία του Brexit

    Μακρόν σε Τζόνσον: «Reset» στις σχέσεις Γαλλίας-Βρετανίας μόνο αν τηρηθούν οι συμφωνίες για το Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ