• Διεθνής πολιτική

    Μπόρις Τζόνσον: «Brexit στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι να γίνει»

    • NewsRoom
    Μπόρις Τζόνσον: Τα νοσοκομεία θα υποστούν σημαντική πίεση τις επόμενες εβδομάδες λόγω της Όμικρον

    Μπόρις Τζόνσον


    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έκανε λόγο για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με την οποία κλείνει τις εργασίες του το Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος,

    «Συνεχίζουμε να αναμασάμε το θέμα του Brexit, όταν αυτό που θέλει ο λαός, αυτό που θέλουν οι υπέρμαχοι της εξόδου, αυτό που θέλουν οι υπέρμαχοι της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό που όλος ο κόσμος θέλει, είναι να τελειώνουμε με το θέμα, με ηρεμία και λογική, και να προχωρήσουμε» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    «Και γι’ αυτό, αποχωρούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει. Ας το κάνουμε. Μπορούμε, πρέπει και θα το κάνουμε… Θα εργαστούμε για μία συμφωνία με τους φίλους μας στην ΕΕ, αλλά ό,τι και αν γίνει, πρέπει να φύγουμε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου» τονίζει.

    Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι ένα «άτακτο» Brexit δεν είναι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνησή του αλλά είναι ένα πιθανό σενάριο για το οποίο είναι προετοιμασμένοι.

    Ο Τζόνσον μίλησε «για εποικοδομητικές και λογικές προτάσεις» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών.

    Είπε ακόμη ότι οι προτάσεις της κυβέρνησής του σέβονται την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και τη συμφωνία ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έδωσε τέλος στην ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών στη βρετανική αυτή επαρχία: «Ναι, πρόκειται για συμβιβασμό εκ μέρους του ΗΒ και ελπίζω ότι οι φίλοι μας θα το καταλάβουν και θα κινηθούν συμβιβαστικά από την πλευρά τους».

    Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η βρετανική πρόταση δίνει παράταση έως το 2025 στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του ρυθμιστικού πλαισίου της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς για ζητήματα προδιαγραφών προϊόντων και τροφίμων, ενώ τότε θα δοθεί η δυνατότητα στην τοπική κυβέρνηση και στο τοπικό κοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο συγκεκριμένο καθεστώς ή να ευθυγραμμιστούν με το ρυθμιστικό πλαίσιο του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο Τζόνσον σημείωσε ακόμη ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία αρχίζουν να νιώθουν ότι τους εξαπατούν και τους υποτιμούν και θεωρούν ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιθυμούν ένα Brexit, ξεκαθαρίζοντας σε αυτό το σημείο ότι οι Συντηρητικοί δεν είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα αλλά μετά από 45 χρόνια θεωρεί πως πρέπει να αρχίσει μια σχέση ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ.

    Ο ηγέτης της βρετανικής Κεντροδεξιάς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του ριζοσπάστη αριστερού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο και την ηγετική ομάδα του “αντισημίτες μαρξιστές”, που ετοιμάζουν “χάος” με δύο νέα δημοψηφίσματα, ένα ακόμη για το Brexit και ένα – εντός του 2020 – για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.



    ΣΧΟΛΙΑ