• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Ο Τζόνσον μοιράζει τελεσίγραφα στην ΕΕ- «Δέχεστε την πρότασή μου ή φεύγουμε»

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον


    Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τελική πρότασή του για ένα Brexit με συμφωνία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τη σχετικά ανακοίνωση του γραφείου του.

    Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως ελπίζει ότι η ΕΕ θα δείξει σύνεση και θα αποδεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία χαρακτηρίζει «δίκαιη και λογική πρόταση συμφωνίας».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε τελεσίγραφο προς τις Βρυξέλλες, αφού υπογράμμισε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί σήμερα είναι και η τελευταία που στέλνει και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη, γι’ αυτό και καλεί την Ευρώπη να την αποδεχθεί.

    Η πρόταση που θα καταθέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα και δημοσίως, στην ομιλία του ίδιου, με την οποία θα κλείσει το συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ.

    Όπως ξεκαθαρίζουν οι υπηρεσίες του Τζόνσον σε ανακοίνωσή τους, «Εάν οι Βρυξέλλες δεν αρχίσουν διάλογο βάσει αυτής της προσφοράς, τότε η κυβέρνηση θα πάψει να διαπραγματεύεται, ώσπου να αποχωρήσουμε από την ΕΕ», ενώ προσθέτει ότι «σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα διαπραγματευθεί την αναβολή του Brexit».

    Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι λίγο νωρίτερα, το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, με τον οποίο υποχρεώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει νέα παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, επομένη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

    Δεδομένου του ότι βρισκόμαστε έναν μήνα πριν τη δοθείσα ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ο χρόνος πιέζει και η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός no-deal Brexit οξύνεται.

    Βρυξέλλες και Λονδίνο δεν έχουν καταφέρει να συναινέσουν για τις εναλλακτικές λύσεις στον μηχανισμό ασφαλείας, που έχει σκοπό την αποτροπή της επιστροφής των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Βάσει όσων αναφέρει η βρετανική «The Telegraph», η πρόταση του Τζόνσον προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ως το 2025, θα εγκαταλείψει ωστόσο την τελωνειακή ένωση μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο όρος αυτός σημαίνει πρακτικά ότι δημιουργείται ζήτημα για δύο σύνορα, το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί. Το ένα ζήτημα συνόρων σχετίζεται με τους τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, ενώ το άλλο έχει να κάνει με τους ελέγχους στη θάλασσα της Ιρλανδίας, που που χωρίζει τη Βρετανία από τη βορειοϊρλανδική επαρχία της.

    Αν «περάσει» ο όρος του Τζόνσον, το 2025, το βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της επαρχίας.

    Σύμφωνα με την παρούσα μορφή του, το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας, προβλέπει την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου εντός τελωνειακής ένωσης και τη στενότερη ελεγκτική ευθυγράμμιση της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία.

    Παράλληλα, ο Τζόνσον διέλυσε τις φήμες που είχαν ξεκινήσει από την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση και τον ήθελαν να επιθυμεί να εγκαταστήσει κέντρα εκτελωνισμού μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ιρλανδία. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης είδησης ήταν να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο Δουβλίνο, που χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σχέδιο ως «απειλή για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία».

    Τη διάψευση του Βρετανού πρωθυπουργού για τέτοιο σχέδιο ενίσχυσε και ο υφυπουργός Brexit, Τζέιμς Ντάντριτζ, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για «ελέγχους στα σύνορα», ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα έγγραφα για τα οποία έγινε λόγος τις τελευταίες ώρες είναι «τεχνικής» φύσης και όχι οι «οριστικές προτάσεις» του Λονδίνου.

    Ο Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, εμφανίστηκε πιο απόλυτος, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστεί να «αποδεχθούμε την πραγματικότητα» και ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα τελωνειακών ελέγχων», διευκρινίζοντας, βέβαια, ότι αυτό δεν σημαίνει τη δημιουργία νέων υποδομών.



    ΣΧΟΛΙΑ