• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Αντιμέτωπη με το sell off της Παρασκευής η Λιζ Τρας

    • Bloomberg
    Λιζ Τρας

    Λιζ Τρας


    Το sell off των αγορών που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση του δημοσιονομικού σχεδίου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή αφήνει την νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας αντιμέτωπη με μια κρίσιμη ετυμηγορία από τους traders καθώς οι αγορές ανοίγουν ξανά αυτή την εβδομάδα. Η αντίδραση που ακολούθησε το ολοκληρωτικό στοίχημα του Κουασί Κουάρτενγκ για μειώσεις φόρων και επιπλέον δανεισμό για την τόνωση της οικονομίας ήταν μια άγρια και επιζήμια εκτίμηση των προοπτικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Φαινομενικά ατάραχος από την αντίδραση, ο YΠΟΙΚ αυτό το Σαββατοκύριακο υποσχέθηκε ακόμη περισσότερες φορολογικές περικοπές.

    Εάν η πτώση βαθύνει καθώς οι traders συνεχίζουν να εκδίδουν την ετυμηγορία τους σε πραγματικό χρόνο αυτή την εβδομάδα, το sell off κινδυνεύει να μετατραπεί πέρα από μια βραχυπρόθεσμη αμηχανία για την κυβέρνηση σε μια πιο βαθιά κρίση που θα μπορούσε να απαιτήσει μια πολιτική απάντηση. “Με τις ευρείες μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες στη δημοσιονομική πλευρά που δεν συνοδεύονται από νομισματική πολιτική για να αντισταθμίσουν την πληθωριστική ώθηση, το νόμισμα είναι πιθανό να αποδυναμωθεί περαιτέρω”, έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs, μεταξύ των οποίων ο Kαμαξία Τριβέντι, σε σημείωμα προς τους πελάτες την Παρασκευή.

    Τι θα γίνει αν διατηρηθεί η κίνηση των αποδόσεων

    Σε μια ένδειξη της ιστορικής σοβαρότητας του sell off της Παρασκευής, η λίρα σε κάποια φάση ήταν έτοιμη για τη χειρότερη ημέρα της έναντι του δολαρίου από την κατάρρευση – ρεκόρ που ακολούθησε την ψηφοφορία για το Brexit το 2016. Τελικά, η πτώση κατά 3,6% ήταν η έβδομη χειρότερη των τελευταίων 50 ετών. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη, κατά ποσό – ρεκόρ σε ορισμένες λήξεις, καθώς οι επενδυτές τιμώρησαν την καγκελάριο για την αδιαμαρτύρητη επιδίωξή της για ανάπτυξη.

    Εάν διατηρηθεί, η κίνηση των αποδόσεων θα διογκώσει δραματικά το κόστος του επιπλέον δανεισμού ύψους 400 δισεκατομμυρίων λιρών (434 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που εκτιμά το Ίδρυμα Resolution ότι απαιτείται τα επόμενα πέντε χρόνια για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, προσθέτοντας σε έναν λογαριασμό τόκων που ήδη διογκώνεται χάρη στον ουρανοκατέβατο πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας.

    Το άνοιγμα των αγορών συναλλάγματος στην Ασία το βράδυ της Κυριακής ώρα Αγγλίας θα δώσει μια ένδειξη για το αν τα χειρότερα έχουν περάσει. Σε μια εποχή που η ρευστότητα είναι αραιή, οι μικρές κινήσεις μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε σοβαρές πτώσεις, όπως έδειξε το περίφημο flash crash της στερλίνας στα τέλη του 2016. Το άνοιγμα της αγοράς χρυσού στις 8 π.μ. της Δευτέρας θα είναι επίσης ένα από τα γεγονότα που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε.

    Αντιμέτωπη με εξέγερση βουλευτών

    Η αντίδραση θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις. Η Telegraph ανέφερε το Σάββατο ότι η Τρας θα αντιμετωπίσει εξέγερση από βουλευτές των Τόρις κατά των φορολογικών περικοπών της, εάν η στερλίνα πέσει στην ισοτιμία με το δολάριο. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι στις αγορές ζητούν ήδη έκτακτη δράση της BOE για να ανακόψουν το κύμα, μια πρωτοφανής ενέργεια στη σύγχρονη εποχή που θα κινδύνευε να ενισχύσει την αίσθηση πανικού.

    Ο πρώην αξιωματούχος της BOE, Άνταμ Πόσεν, δήλωσε στο Twitter ότι αναμένει ότι η Bailey “θα πει δημοσίως μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ότι αν στερλίνα πέσει, τα επιτόκια ανεβαίνουν”. Ανέφερε επίσης το ενδεχόμενο παρέμβασης του υπουργείου Οικονομικών για να στηρίξει τη λίρα την Κυριακή πριν από το άνοιγμα, αλλά άλλοι επεσήμαναν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βρετανίας είναι ένα κλάσμα εκείνων της Ιαπωνίας, η οποία ακολούθησε την ίδια πολιτική την περασμένη εβδομάδα.

    Εάν το διάλειμμα του Σαββατοκύριακου έχει φέρει κάποια ηρεμία και οι κινήσεις αρχίσουν να υποχωρούν τη Δευτέρα, αυτό θα δώσει χρόνο στους Τρας και Κουάρτενγκ να προσπαθήσουν να ανακτήσουν την ατζέντα. Αυτό θα αυξήσει τη σημασία του συνεδρίου του κόμματος των Τόρις στις αρχές του επόμενου μήνα, το οποίο κινδυνεύει τώρα να μετατραπεί από στέψη της νέας κυβέρνησης σε ευκαιρία να αποκατασταθεί η ήδη τρωθείσα αξιοπιστία.

    Μία στις 4 πιθανότητες η λίρα να φθάσει το 1 δολάριο

    Αλλά οι προοπτικές πολλών στην αγορά δεν είναι καθόλου ρόδινες. Η αναταραχή της περασμένης εβδομάδας οδήγησε σε περισσότερες προβλέψεις, μεταξύ άλλων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς, ότι η λίρα θα υποχωρήσει κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο. Το μοντέλο τιμολόγησης δικαιωμάτων προαίρεσης του Bloomberg δείχνει τώρα μία στις τέσσερις πιθανότητες η λίρα να φθάσει το 1 δολάριο τους επόμενους έξι μήνες, από 14% την Πέμπτη. Άλλοι εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον του βρετανικού χρέους. Ανησυχητικά, η στήριξη της κεντρικής τράπεζας μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, που προηγουμένως αποτελούσε σωτήρα των gilts, έχει τώρα τεθεί σε αντίστροφη πορεία από τους αξιωματούχους που προσπαθούν να συγκρατήσουν τα ανεξέλεγκτα κέρδη των τιμών.

    “Η αγορά χρυσού προσαρμόζεται σε μια σεισμική αλλαγή στο δημοσιονομικό τοπίο και σε μια προοπτική προσφοράς-ζήτησης μαμούθ”, έγραψαν οι αναλυτές της HSBC σε σημείωμά τους την Παρασκευή. “Η επιστροφή τέτοιου είδους δανεισμού μεγάλης κλίμακας έρχεται την ίδια στιγμή που η BOE μετατρέπεται επίσης από αγοραστή σε πωλητή ομολόγων και – το πιο σημαντικό – άλλοι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη δημοσιονομική αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου”.

    Μετά την ομιλία του Kουαρτέγκ την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 37 ετών, στο 1,084 δολάριο, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο από 30 μονάδες βάσης στο 3,83% και το επιτόκιο των πενταετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης ρεκόρ.

    Τι ανέφερε ο νέος ΥΠΟΙΚ

    Εν τω μεταξύ, οι traders αποτίμησαν πλήρως 120 μονάδες βάσης για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων από την BOE μέχρι τη συνεδρίασή της στις 3 Νοεμβρίου – υπερδιπλάσιο μέγεθος από την κίνηση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη και οδήγησε τα επιτόκια στο 2,25%. Οι traders τιμολογούν επίσης τώρα την πιθανότητα μιας αύξησης εντός της συνεδρίασης, σύμφωνα με τον Trevor Pugh, επικεφαλής των γραφείων διαμεσολαβητών και πρακτορείων στην Tradition Ltd.

    Μετά την εκδήλωση, ο νέος ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε ότι οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν, λέγοντας στους Financial Times ότι “οι αγορές κινούνται συνεχώς – είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να επικεντρωνόμαστε στη μακροπρόθεσμη στρατηγική”.

    Προς το παρόν, η άποψη της αγοράς για τη στρατηγική αυτή φαίνεται αμυδρή. “Αν δεν μπορεί να γίνει κάτι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι δημοσιονομικές ανησυχίες ή αν η οικονομία δεν παρουσιάσει κάποια εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία ανάπτυξης, φαίνεται ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τη στερλίνα”, έγραψαν την Παρασκευή οι Antoine Bouvet και Chris Turner της ING. “Δεδομένης της προκατάληψής μας για το ράλι του δολαρίου που μπαίνει και αυτό σε υπερδιέγερση, πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να υποτιμά τις πιθανότητες ισοτιμίας”.

    Διαβάστε επίσης

    Μεγάλη γκάφα στο ρωσικό στρατό – Επιστράτευσαν μαίες, ηλικιωμένους και ασθενείς

    Χερσώνα: Η Μόσχα καταγγέλει το Κίεβο ότι βομβάρδισε ξενοδοχείο

    Εκλογές στην Ιταλία – Λέτα: «Αν η Δεξιά κερδίσει, ο Πούτιν θα γίνει πολύ ευτυχισμένος»



    ΣΧΟΛΙΑ