• Διεθνής πολιτική

    Μπέρμποκ: Η ΕΕ θα αυξήσει την στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία στο 1 δισ. ευρώ

    η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών Αναλένα Μπέρμποκ

    Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών Αναλένα Μπέρμποκ


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών Αναλένα Μπέρμποκ, εν όψει του ειδικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    “Θα αυξήσουμε τα οικονομικά μέσα για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού στο 1 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι προς την Ουκρανία, ότι επιδιώκουμε την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Μπέρμποκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

     Η Γερμανία θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πωλήσεις όπλων από Γερμανούς κατασκευαστές θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. “Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα”, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της διαδικασίας.

    “Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και ως εκ τούτου χρειάζεται απόλυτη προσοχή σχετικά με το τι όπλα θα παραδοθούν και πού”, πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

    “Βλέπουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να κλιμακώνει τη ρητορική της όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα αλλά και τα εδάφη του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε.

    Η Μπέρμποκ επεσήμανε ακόμη ότι η Συμμαχία πρέπει να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες. “Έχουμε ευθύνη απέναντι στους Ουκρανούς, αλλά έχουμε επίσης ευθύνη απέναντι στα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους και στα μέλη του ΝΑΤΟ”, τόνισε, προσθέτοντας: “Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη ότι θα υπάρχουν νέες πολεμικές δράσεις σε άλλες χώρες”.

    “Εργαζόμαστε με στόχο να κλείσουμε τα κενά που αφορούν τις κυρώσεις”, τόνισε ακόμη η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι “όσοι επωφελούνται από αυτόν τον πόλεμο” πρέπει να υποστούν κυρώσεις, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους.

    Διαβάστε επίσης

    Μπέρμποκ: Η Γερμανία εξετάζει την αποστολή επιπλέον δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του NATO

    Αναλένα Μπέρμποκ: Ιδιαίτερη η ευθύνη της Κίνας για το ζήτημα της Ουκρανίας



    ΣΧΟΛΙΑ