• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: «Εκλογικός» προϋπολογισμός 7,3 τρισ. δολ. με αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28%

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Αυξήσεις στους φόρους σε εταιρείες και υψηλόβαθμους για να βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος περιλαμβάνει το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό ύψους 7,3 τρισ. δολαρίων για το εκλογικό έτος.

    Στόχος του Μπάιντεν είναι να βρεθούν χρήματα για νέα προγράμματα που θα μειώσουν τον αντίκτυπο από το υψηλό κόστος στέγασης και φροντίδας παιδιών στα χαμηλότερα εισοδήματα.

    Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει την αύξηση του εταιρικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 28% από 21% καθώς και την επιβολή φορολογικού συντελεστή 25% στο εισόδημα όσων έχουν περιουσία 100 εκατ. δολαρίων.

    Παράλληλα, το σχέδιο δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται μειώσεις στο κόστος των φαρμάκων, ενώ σχεδιάζει μια σειρά από φοροελαφρύνσεις για οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.  Περιλαμβάνονται επίσης  προγράμματα παιδικής μέριμνας, χρηματοδότησης 258 δισ. δολαρίων για την κατασκευή σπιτιών, αμειβόμενη οικογενειακή άδεια 12 εβδομάδων σε εργαζόμενους, επέκταση των προγραμμάτων δωρεάν φοίτησης και χρηματοδοτήσεις δράσεων για την ασφάλεια.

    Δημοσιονομικά, προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 3 τρισ. δολ. σε 10 χρόνια, επιβραδύνοντας την αύξηση του χρέους των 34,5 τρισ. δολάρια. Προβλέπει επίσης , αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,7% το 2024 και 1,8% το 2025, για να φτάσει το 2,2% έως το 2030. Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή για το 2024 τοποθετείται στο 2,9% και 2,3% το 2025, και η ανεργία στο 4% για να υποχωρήσει στο 3,8% αργότερα μέσα στη δεκαετία.

    Πρόκειται πάντως για ένα σχέδιο που δεν αναμένεται να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, τουλάχιστον σε αυτή τη μορφή του. Ήδη, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον απέρριψε την πρόταση του Μπάιντελ, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει μια «ακόρεστη όρεξη για αλόγιστες δαπάνες» και μια «αδιαφορία για τη δημοσιονομική ευθύνη».



    ΣΧΟΛΙΑ