• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Η συμφωνία απελευθέρωσης ήταν ένας διπλωματικός άθλος – Ποιοι είναι οι κρατούμενοι

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα ένα «διπλωματικό άθλο», αναφερόμενος σε μια «ιστορική» ανταλλαγή, την «μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», όπως την χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος.

    Σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν δήλωσε πως ορισμένες από τις γυναίκες και τους άνδρες που απελευθερώθηκαν βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής κρατούνταν άδικα επί χρόνια.

    «Η συμφωνία απελευθέρωσης ήταν ένας διπλωματικός άθλος», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ότι τρεις Αμερικανοί υπήκοοι και ένας μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ είναι μεταξύ των 16 ατόμων που απελευθέρωσε η Ρωσία, μεταξύ των οποίων πέντε Γερμανοί και επτά Ρώσοι.

    Οι ΗΠΑ και τέσσερις σύμμαχοι τους κατέληξαν σε συμφωνία με τη Ρωσία για τη ανταλλαγή κρατουμένων, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση 16 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς και του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η ανταλλαγή

    Στιγμές του Ψυχρού Πολέμου, με όλη τη σκηνοθεσία της συγκέντρωσης σε έναν απομονωμένο χώρο ενός αεροδρομίου, θύμιζε η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που έγινε την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

    Από τη Ρωσία αφέθηκαν ελεύθεροι 16 άνθρωποι: τέσσερις για τις ΗΠΑ και 12 από τη Γερμανία, από τους οποίους ένας ήταν Λευκορώσος.

    Η Ρωσία, από την πλευρά της, παρέλαβε οκτώ κρατούμενους: τρεις από τις ΗΠΑ, δύο από τη Σλοβενία και από έναν από τη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

    Ήταν μία από τις πλέον σύνθετες ανταλλαγές κρατουμένων στην ιστορία, σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Δύσης και Ρωσίας είναι ίσως στο χειρότερο σημείο τους. Ωστόσο είναι και ένα από τα ελάχιστα πεδία στα οποία Δύση και Ρωσία βρίσκουν ένα πεδίο συνεννόησης.

    Την ίδια στιγμή είναι και ένας τρόπος, περισσότερο για τη Ρωσία, να κλείσει κάποια ήσσονος σημασίας μέτωπα (για την ίδια τουλάχιστον) ώστε να ασχοληθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως βέβαια και για τις δυτικές χώρες να εμφανίσουν μια επιτυχία με τον επαναπατρισμό των υπηκόοων τους.

    Ποιοι Δυτικοί έφυγαν από τη Ρωσία

    Ο πλήρης κατάλογος των απελευθερωμένων:

    Ντίτερ Βορόνιν
    Ίλια Γιασίν
    Έβαν Γκέρσκοβιτς
    Πολ Γουίλαν
    Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα
    Ρίκο Κρίγκερ
    Αλσού Κουρμάσεβα
    Κέβιν Λικ
    Τζέρμαν Μόιζες
    Ολέγκ Ορλόφ
    Βαντίμ Οσταντίν
    Αντρέι Πιβοβάροφ
    Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο
    Πάτρικ Σόμπελ
    Λιλίγια Τσανίσεβα
    Ξένια Φαντέγεβα

    Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, είχε συλληφθεί πέρυσι, ενώ έκανε ρεπορτάζ στο Γεκατερίνεμπουργκ, ανατολικά της Μόσχας.

    Οι ρωσικές αρχές τον κατηγόρησαν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και τον καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας. Ήταν η πρώτη καταδίκη Αμερικανού δημοσιογράφου για κατασκοπεία εδώ και τρεις δεκαετίες.

    Ο 54χρονος Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης και πολίτης των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, είχε καταδικαστεί το 2020 σε κάθειρξη 16 ετών μετά τη σύλληψή του, δύο χρόνια νωρίτερα, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

    Μετά την απόταξή του από το στράτευμα λόγω κακής διαγωγής, είχε εργαστεί ως σύμβουλος ασφαλείας και ταξίδευε συχνά στη Ρωσία. Συνελήφθη στη Μόσχα χωρίς να αποδεχτεί καμία κατηγορία.

    Άλλη μία δημοσιογράφος είναι η Ρωσοαμερικανίδα Αλσού Κουρμάσεβα που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 6,5 ετών για τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό.

    Εργάζεται στο Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Ένας από τους πιο θαρραλέους εκπροσώπους της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα επέστρεψε στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2022, αν και οι φίλοι του τον παρακάλεσαν να μην το κάνει.

    Ο αρθρογράφος της Washington Post συνελήφθη μετά την επιστροφή του επειδή τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία σε ομιλίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορήθηκε για προδοσία.

    Ο Ρίκο Κρίγκερ, Γερμανός υπήκοος που καταδικάστηκε σε θάνατο στη Λευκορωσία για υπόθεση τρομοκρατίας, αλλά απροσδόκητα έλαβε χάρη αυτή την εβδομάδα, είναι και αυτός μεταξύ εκείνων που απελευθερώνονται.

    Εργαζόταν παλαιότερα για τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, καταδικάστηκε στη Λευκορωσία τον Ιούνιο σε δίκη χωρίς ανεξάρτητη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης ή παρουσίαση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου.

    Μετά την καταδίκη του, έδωσε υπό πίεση συνέντευξη σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι όπου «ομολογεί» ότι τοποθέτησε εκρηκτικά κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή με εντολή της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.

    Την Τρίτη, ο Κρίγκερ έλαβε χάρη σε μια αιφνιδιαστική κίνηση από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

    Στη Γερμανία θα μεταβεί η 42χρονη Λίλιγια Τσανίσεβα, επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στο Μπασκορτοστάν.

    Καταδικάστηκε πέρυσι σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών με την κατηγορία του εξτρεμισμού και καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια που αργότερα έγιναν 9,5 χρόνια.

    Η 32χρονη Φαντέγεβα εντάχθηκε στην ομάδα του Ναβάλνι. Καταδικάστηκε πέρυσι σε εννέα έτη για εξτερμισμό.

    Στα 71 του ο Ορλόφ είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτικούς κρατούμενους της Ρωσίας.

    Πρόκειται για έναν αντιφρονούντα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν τύπωνε και διένειμε φυλλάδια κατά του πολέμου της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Είναι συμπρόεδρος μιας από τις ιστορικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, της Memorial, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2022.

    Ο Γιάσιν διατηρούσε σχέσεις με τον Ναβάλντι και τον Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε το 2015. Καταδικάστηκε σε 8,5 έτη για την αντίρρησή του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

    Ο μόλις 19 ετών Κέβιν Λικ είχε καταδικαστεί σε 4,5 έτη για προδοσία επειδή φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Πολιτικός επιστήμονας με διπλή ρωσογερμανική υπηκοότητα, ο Βορόνιν συνελήφθη το 2021 από Ρώσους αξιωματικούς ασφαλείας σε σχέση με υπόθεση προδοσίας κατά του δημοσιογράφου και πρώην συμβούλου του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ιβάν Σαφρόνοφ. Πέρυσι καταδικάστηκε σε 13 έτη και ο Σαφρόνοφ 22 χρόνια.

    Ο γερμανικής υπηκοότητας Σόμπελ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης όταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν στις αποσκευές του έξι καραμέλες με κάνναβη.

    Ο Μόιζες είναι δικηγόρος που ήταν διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας συμβούλων. Συνελήφθη στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Μαΐου και κατηγορήθηκε για προδοσία.

    Άλλο ένα στέλεχος κοντά στον Ναβάλνι ήταν και ο Οστάνιν.

    Με την κατηγορία της διεύθυνσης ενός «ανεπιθύμητου οργανισμού» καταδικάστηκε ο Πιβοβάροφ σε φυλάκιση 4 ετών.

    Η Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο, Ρωσίδα καλλιτέχνης και μουσικός χωρίς προηγούμενο ιστορικό πολιτικού ακτιβισμού, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης από δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης τον Νοέμβριο του 2023, γιατί κάλυψε πέντε ετικέτες τιμών σούπερ μάρκετ με αυτοκόλλητα που έδιναν πληροφορίες για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

    Οι Ρώσοι που επαναπατρίζονται

    Πρόκειται για οκτώ άτομα:

    Βλάντισλαβ Κλιούσιν από τις ΗΠΑ
    Βαντίμ Κονοστσενόκ από τις ΗΠΑ
    Βαντίμ Κρασίκοφ από τη Γερμανία
    Μιχαήλ Μικούσιν από τη Νορβηγία
    Αρτέμ Ντούλτσεφ από τη Σλοβενία
    Άννα Ντούλτσεβα από τη Σλοβενία
    Πάβελ Ρούμπτσοφ από τη Πολωνία
    Ρόμαν Σελέζνεφ από τις ΗΠΑ

    Ο Βαντίμ Κρασίκοφ είναι ένα πρόσωπο που πάντα η Ρωσία ήθελε να ανταλλάξει με δυτικού ενδιαφέροντος κρατούμενος.

    Γερμανικό δικαστήριο κατηγόρησε τον Κρασίκοφ για τη δολοφονία ενός Γεωργιανού τον Αύγουστο του 2019 σε πάρκο του Βερολίνου. Ο Κρασίκογ, που φέρεται να είναι πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας FSB καταδικάστηκε το 2021 για την «πολιτική δολοφονία» που «διέταξε το Κρεμλίνο».

    Ο Αρτέμ Ντούλτσεφ και η Άννα Ντούλτσεβα, ζευγάρι Ρώσων που παρίστανε τους Αργεντινούς ομογενείς στη Σλοβενία, καταδικάστηκαν σε 19 μήνες αφού δήλωσαν ένοχοι για κατασκοπεία.

    Ο Κλιούσιν είναι Ρώσος επιχειρηματίας με δεσμούς με το Κρεμλίνο. Τον Σεπτέμβριο του 2023, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης σε φυλακή των ΗΠΑ, αφού καταδικάστηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης ύψους 93 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε παραβίαση εταιρικών δικτύων υπολογιστών.

    Γιος Ρώσου βουλευπή, ο Σελέζνεφ καταδικάστηκε το 2016 από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον για την οργάνωση κυβερνοεπίθεσης σε χιλιάδες αμερικανικές επιχειρήσεις. Διείσδυσε σε συστήματα σημείων πώλησης για να κλέψει και να πουλήσει πληροφορίες πιστωτικών καρτών, οδηγώντας σε απώλεια 169 εκατομμυρίων δολαρίων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Ο Βαντίμ Κονοστσενόκ, Ρώσος πολίτης με φερόμενες διασυνδέσεις με την FSB συνελήφθη στην Εσθονία και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 13 Ιουλίου 2023. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έκανε λαθρεμπόριο ηλεκτρονικών ειδών και πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής για να υποστηρίξει τις πολεμικές προσπάθειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

    Οι πολωνικές αρχές συνέλαβαν τον Ισπανό και Ρώσο υπήκοο Πάμπλο Γκονζάλες ή Πάβελ Ρούμπτσοφ, δημοσιογράφο που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για ισπανικά μέσα ενημέρωσης ως ύποπτο για διεξαγωγή «δραστηριοτήτων πληροφοριών» το 2022.

    Τέλος, ο Μικούσιν συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2022 στη Νορβηγία. Εισήλθε στη χώρα ισχυριζόμενος ότι είναι Βραζιλιάνος πανεπιστημιακός που εργάζεται σε θέματα ασφάλειας της Αρκτικής. Θεωρείται ότι ασκούσε κατασκοπευτική δραστηριότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαβιβάστηκε στο Πρωτοδικείο το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές

    Πανώλη των μηρυκαστικών: Στα 35 τα κρούσματα – Αναμονή για τα αποτελέσματα από την Κομοτηνή

    Τραπεζικό sell-off στην Ευρώπη με απώλειες 4,5% – Βουτιά για τα μεγάλα χρηματιστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ