• Διεθνής πολιτική

    Αστυνομοκρατούμενη νύχτα ξανά στη Γαλλία

    • NewsRoom
    Επεισόδια στη Γαλλία

    Επεισόδια στη Γαλλία


    Οι γαλλικές αρχές θα διατηρήσουν την αστυνομία σε πλήρη ανάπτυξη για ακόμη μια νύχτα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί το φρένο στις ταραχές που σάρωσαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

    Η βία έχει υποχωρήσει, ωστόσο ο θανάσιμος πυροβολισμός εναντίον του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, νέου με βορειοαφρικανική καταγωγή, παραμένει δυνητικά σημείο ανάφλεξης σε μια κρίση που έχει αναδείξει σε μείζον θέμα τον ρατσισμό, την ανισότητα και τις εντάσεις σε εθνικά μεικτές γειτονιές σε προάστια των γαλλικών πόλεων.

    Περίπου 45.000 αστυνομικοί και άλλες δυνάμεις της τάξης θα βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη χώρα, όπως και τις προηγούμενες νύχτες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

    «Προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή της δημοκρατικής τάξης», είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

    Ο αριθμός των οχημάτων που καίγονται ή των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές μειώνεται κάθε βράδυ μετά την κορύφωση της Πέμπτης, ενώ ο αριθμός των συλλήψεων έχει μειωθεί από την Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg.

    Συνολικά, περίπου 3.200 άτομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη των ταραχών πριν από μια εβδομάδα, στην πλειοψηφία τους νέοι, ακόμη και μικρά παιδιά – αλλά «μόλις» 157 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, ένδειξη μιας κάποιας αποκλιμάκωσης, όπως μεταδίδει η Le Monde.

    Ευρεία καταδίκη προκάλεσε η επίθεση με φλεγόμενο αυτοκίνητο εναντίον του σπιτιού του δημάρχου του παρισινού προαστίου Λ’ Άι λε Ροζ, που έκανε τη γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά του να διαφύγουν από την πίσω πόρτα.

    «Η ίδια η δημοκρατία δέχεται επίθεση», είπε ο δήμαρχος Βινσέντ Ζανμπρούν σήμερα Δευτέρα σε συγκέντρωση υποστηρικτών του.

    Αύριο Τρίτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με δημάρχους περίπου 220 πόλεων που έχουν πληγεί από τη βία για να συζητήσουν την κατάσταση.

    Η αναταραχή αποτελεί άλλο ένα πολιτικό ναρκοπέδιο για τον Γάλλο πρόεδρο, μετά τις πολυήμερες μαζικές κινητοποιήσεις που προκάλεσε προ μηνών ο νόμος για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Οι εικόνες των ταραχών αμαυρώνουν περαιτέρω τη φήμη της χώρας και αυξάνουν το οικονομικό τίμημα, γράφει το Bloomberg, τη στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται για να επιταχύνει τη μείωση του χρέους.

    Αναταραχές και διαδηλώσεις συμβαίνουν τακτικά στη Γαλλία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει περισσότερο συγκρουσιακή μορφή, αντανακλώντας διαιρέσεις της γαλλικής κοινωνίας.

    Πριν από τις διαμαρτυρίες για τις συντάξεις και την πανδημία, εκτεταμένες υλικές ζημιές είχε προκαλέσει το κίνημα διαρκείας των Κίτρινων Γιλέκων.

    Ο 17χρονος Ναέλ κηδεύτηκε το Σάββατο στη Ναντέρ, τη γενέτειρά του, εκεί όπου πυροβολήθηκε από κοντά.

    Ο αστυνομικός που πυροβόλησε κατηγορείται για ανθρωποκτονία και είναι προφυλακισμένος.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Σαλβίνι: Να δημιουργηθεί ενιαίο σπίτι της κεντροδεξιάς, χωρίς να ασκείται βέτο

    Hellenic Cables: Αναλαμβάνει με τη Jan De Nul υποβρύχιες διασυνδέσεις σε αιολικά στη Γερμανία

    Τελ Αβίβ: Επεισόδια διαδηλωτών- αστυνομικών στο αεροδρόμιο



    ΣΧΟΛΙΑ