ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασαν τα σύνορα της χώρας του και επιδιώκουν να καταλάβουν και νέα εδάφη, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
«Πρόκειται για εισβολή», είπε ο Πασινιάν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της κυβέρνησής του, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ο Πασινιάν είπε ότι οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν σε βάθος τριών χιλιομέτρων στο αρμενικό έδαφος και ήθελαν «να πολιορκήσουν» τη λίμνη Σεβ, την οποία μοιράζονται οι δύο χώρες. Ο αρμενικός στρατός αντέδρασε με «τις κατάλληλες στρατιωτικές ενέργειες», πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ότι παρακολουθούν «στενά» αυτήν την «αναζωπύρωση της έντασης» στη μεθόριο των δύο χωρών. «Ενημερωθήκαμε ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν και ζητούμε αυτοσυγκράτηση ώστε να επιτύχουμε την ειρηνική αποκλιμάκωση της κατάστασης», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.
Ο Πασινιάν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στα τέλη Απριλίου ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 20 Ιουνίου. Παραμένει όμως στο αξίωμα ως υπηρεσιακός.
Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Αρμενίας δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις ανακοινώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συγκρούστηκαν το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του αυτονομιστικού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους και κατέληξε στην ήττα του Γερεβάν.
Παρά την εκεχειρία που υπέγραψαν υπό την αιγίδα της Μόσχας και την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών, οι εντάσεις στην περιοχή παραμένουν. Τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες αλληλοκατηγορήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ για την «επιδείνωση της κατάστασης» στα σύνορα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαία η αυστηρή τήρηση της εκεχειρίας και η επίλυση των προβλημάτων μέσω της διπλωματικής οδού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: «Ο πόλεμος νομίζω θα τελειώσει πολύ σύντομα» – Εξετάζουμε άρση ορισμένων κυρώσεων στο πετρέλαιο (upd)
- ΕΟΔΥ: Τι λέει ο Χ. Χατζηχριστοδούλου στο Mononews – Η τοποθέτηση του Ά. Γεωργιάδη και το θρίλερ της επόμενης μέρας
- Τα αγρίμια, οι γονείς και μια γραμμή βοήθειας
- Γιώργος Λάνθιμος: Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του στη Στέγη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.