Διεθνής πολιτική

Αργεντινή: Έκτακτος φόρος στις μεγάλες περιουσίες για τη χρηματοδότηση της μάχης κατά του κορονοϊού

  • NewsRoom

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και η Κριστίνα Φερνάντες-Κίρχνερ


Την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στις μεγάλες περιουσίες της χώρας προωθούν τα  κόμματα της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο της Αργεντινής, προκειμένου, όπως δηλώνουν, να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των προγραμμάτων στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο φόρος, που θα καταβληθεί εφάπαξ, θα επιβληθεί σε «περίπου 200 ανθρώπους και 200 επιχειρήσεις», είπε στο τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο Con Vos ο Ούγκο Γιάσκι, βουλευτής της ομάδας που συγκεντρώνει την πλειοψηφία και που απαρτίζεται από περονιστές βουλευτές της κεντροαριστεράς και συμμάχους τους. «Ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια», επισήμανε ο Γιάσκι.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν «για ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα για τους πλέον ευάλωτους», αναφέρει σε δελτίο τύπου ο βουλευτής Κάρλος Έλερ, πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού.

Όμως, ένα δίλημμα τίθεται ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου: πώς θα συνεδριάσουν, την ώρα που βρίσκονται σε ισχύ υποχρεωτικά μέτρα καραντίνας στους 44 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, από την 20η Μαρτίου, μέτρα που αναμένεται να παραταθούν έως τουλάχιστον τις 26 Απριλίου;

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες αντιτίθεται στην παρουσία βουλευτών εντός του κοινοβουλίου, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα.

«Εάν δεν καταφέρουμε να συνεδριάσουμε, θα πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε εξ αποστάσεως» είπε ο βουλευτής Ντάριο Μαρτίνες στο τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο El Destape.

Η Αργεντινή, στην οποία το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις αρχές Μαρτίου, καταμετρά 2.208 κρούσματα της νόσου Covid-19 και 95 θανάτους.


ΣΧΟΛΙΑ