• Διεθνής πολιτική

    Απειλεί τις ΗΠΑ ο Κινέζος ΥΠΕΞ: Όποιος παίζει με την φωτιά, θα χαθεί

    • NewsRoom
    O Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι

    O Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι


    Απόλυτη φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε την χθεσινή επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, τονίζοντας μάλιστα ότι όσοι παίζουν με την φωτιά θα χαθούν.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας με το πρόσχημα της δημοκρατίας», είπε σύμφωνα με το CNN ο Κινέζος ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN (Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Καμπότζη.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε την Πελόζι ότι προχώρησε «ευθαρσώς» την επίσκεψή της, υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζει κακόβουλα την κυριαρχία της Κίνας και εμπλέκεται κατάφωρα σε πολιτικές προκλήσεις».

    «Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν γίνει «ταραχοποιοί» των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας ανέφερε επίσης σε ξεχωριστή δήλωση την Τετάρτη ότι το Πεκίνο θα λάβει «μέτρα τιμωρίας».

    Πριν από την επίσκεψη της Πελόζι, η Κίνα είχε εκδώσει μια σειρά από οργισμένες προειδοποιήσεις, δεσμευόμενη να λάβει «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα» σε περίπτωση επίσκεψης.

    Μετά την άφιξη του Προέδρου στην Ταϊπέι την Τρίτη, ο στρατός της Κίνας δήλωσε ότι θα ξεκινήσει ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν και θα ξεκινήσει μια σειρά «στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», σύμφωνα με δηλώσεις της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου και του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κίνα: Κυρώσεις κατά της Ταϊβάν μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι

    Ταϊβάν: «Δεν κάνουμε πίσω», διαμηνύει η πρόεδρος παρά τις στρατιωτικές απειλές της Κίνας μετά την επίσκεψη Πελόζι



    ΣΧΟΛΙΑ