• Διεθνής πολιτική

    Θρίλερ διαρκείας στις ΗΠΑ: Ποιες πολιτείες κερδίζουν Τραμπ και Μπάιντεν – Ποιες θα κρίνουν το αποτέλεσμα (LIVE οι εξελίξεις)

    • NewsRoom


    Συνεχίζεται το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που έδιναν εύκολη επικράτηση του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, έναντι του ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί μεν προβάδισμα, ωστόσο ο Τραμπ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής και όλα πλέον κρίνονται σε λίγες αμφίρροπες πολιτείες, που δεν έχουν ακόμη αποτέλεσμα. Πρόκειται για την Πενσιλβάνια (20), το Μίσιγκαν (16), την Τζόρτζια (16), την Βόρεια Καρολίνα (15), το Ουισκόνσιν (10), την Νεβάδα (6) και το Μέιν (1) (σ.σ. στην παρένθεση ο αριθμός των εκλεκτόρων).

    Ειδικά για το Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,3% των ψήφων, έναντι 49% που εξασφαλίζει ο Τραμπ.

    Η ανατροπή αυτή έφερε αλλαγή και στα γραφεία στοιχημάτων, που πλέον δίνουν τον Μπάιντεν ως φαβορί, κάτι που είχε αλλάξει στη διάρκεια της νύχτας, όταν οι αποδόσεις ήταν υπέρ της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ.

    Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research, στη Νεβάδα, με το 85% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί μέχρι τώρα, Τραμπ και Μπάιντεν συγκεντρώνουν από 49%.

    Η Νεβάδα δεν θα επαναλάβει την καταμέτρηση των ψήφων έως τις 9.00 π.μ. τοπική ώρα της Πέμπτης, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

    Στο Μίσιγκαν, με το 79% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα, ο Τραμπ συγκεντρώνει το 52% και ο Μπάιντεν το 47%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Διαβάστε εδώ μια πρώτη ανάλυση για τις αμερικανικές εκλογές

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Μπάιντεν έχει 238 και ο Τραμπ έχει 213 εκλέκτορες. Τις εκλογές κερδίζει αυτός που θα συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

    Οι πολιτείες που έχουν ήδη κριθεί

    Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ως αυτήν τη στιγμή 238 εκλέκτορες στις ακόλουθες πολιτείες:

    Αριζόνα (11), Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Χαβάη (4), Ιλινόι (20), Μέιν (3 στους 4), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Μινεσότα (10), Νεμπράσκα (1), Νιού Χάμσαϊρ (4), Νιού Τζέρζι (14), Νέα Υόρκη (29), Νέο Μέξικο (5), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Ουάσινγκτον – ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3), Ουάσινγκτον (12).

    Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 213 εκλέκτορες στις εξής πολιτείες:

    Τέξας (38), Φλόριντα (29), Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Άιοβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μοντάνα (3), Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Νεμπράσκα (4), Οχάιο (18), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Γουαιόμινγκ (3)

    Ποιες πολιτείες δεν έχουν αποτέλεσμα

    Λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των ψηφοφόρων στις φετινές προεδρικές εκλογές, στις οποίες περισσότερα από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν εκ των προτέρων, ορισμένες πολιτείες δεν είχαν ακόμη καταμετρήσει όλα τα ψηφοδέλτια.

    Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτειών αναμένονται με μεγάλη αγωνία. Πρόκειται για: Πενσιλβάνια (20), Μίσιγκαν (16), Τζόρτζια (16), Βόρεια Καρολίνα (15), Ουισκόνσιν (10), Νεβάδα (6), Μέιν (1)

    Οι πέντε πρώτες ανήκουν στην κατηγορία των πολιτειών που θεωρούνται σημαντικές για το αποτέλεσμα των εκλογών, με το Ουισκόνσιν να αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, καθώς οι δύο υποψήφιοι έρχονταν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις.

    Την ίδια ώρα η Νεβάδα μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να ανακηρύξει νικητή, ενώ στο Μέιν δεν έχει κριθεί ακόμη ένας μεγάλος εκλέκτορας.

    Τα σενάρια

    Η επικράτηση του Μπάιντεν στην Αριζόνα -μια πολιτεία που είχε κερδίσει ο Τραμπ το 2016- έδωσε χώρο στον υποψήφιο των Δημοκρατικών να ανασάνει. Ακόμη κι αν χάσει την Πενσιλβάνια, πάντως, ο Μπάιντεν μπορεί να φθάσει στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων για να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου εφόσον επικρατήσει στο Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και τη Νεβάδα, όπου προηγείτο νωρίς το πρωί.

    Η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα θα έδιναν ακόμη περισσότερο χώρο στον Μπάιντεν, αλλά ο Τραμπ φαίνεται να προηγείται εκεί.

    Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρειάζεται νίκες σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες εκ των Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν -που είχε αλώσει το 2016- για να φθάσει στους 270 εκλέκτορες. Αν νικήσει ο Μπάιντεν σε δύο εκ των Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Τζόρτζια, θα είναι αυτός ο νικητής των εκλογών.

    Υπάρχει, βέβαια κι ένα άλλο σενάριο με τη μάχη να κρίνεται από μία εκλεκτορική ψήφο ή να οδηγείται σε ισοπαλία. Το Μέιν διαχωρίζει επίσης τις εκλεκτορικές ψήφους του ανά εκλογική περιφέρεια και σε μία εξ αυτών δεν υπάρχει ακόμη νικητής.

    Αν αυτός είναι ο Τραμπ -αλλά χάσει το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα – τότε θα ισοψηφίσει με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες και σε μια τέτοια περίπτωση ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

    Απειλές Τραμπ

    Νωρίτερα το πρωί, ξημερώματα στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο αφενός ανακήρυξε την νίκη του χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, αφετέρου προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση με την ασαφή κατηγορία ότι «μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα» των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ.

    Το επιτελείο του Μπάιντεν απάντησε άμεσα με ανακοίνωση από την νομική του ομάδα, ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» και «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του Τραμπ.

    «Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή» δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον.

    Μήνυμα Μπάιντεν στους οπαδούς του: Μείνετε ψύχραιμοι, πάμε καλά

    Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στο προεκλογικό του κέντρο στο Ντέλαγουέαρ και αφού ζήτησε ψυχραιμία από τους οπαδούς του και εκτίμησε ότι έως αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα το βράδυ ώρα Ελλάδας) ίσως να έχουμε μάθει το αποτέλεσμα. «Δεν είναι δική μου δουλειά ή του Ντόναλντ Τραμπ να πούμε ποιος νίκησε. Είναι δουλειά του Αμερικανικού λαού. Αλλά είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα». Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι θα κερδίσει και την Πενσιλβάνια και τόνισε πως τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ όσο περίμενε για εκείνον στην Τζόρτζια.

    Οργισμένος ο Τραμπ

    Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν έκανε την πρώτη του δήλωση, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε tweet για να ανακοινώσει ότι θα μιλήσει κι εκείνος σε λίγο. “Θα κάνω δήλωση. Μεγάλη ΝΙΚΗ” ήταν το πρώτο του μήνυμα.

    Και ακολούθησε το εξής: “Προηγούμαστε πολύ αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές! Ποτέ δεν θα τους το επιτρέψουμε! Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ψήφοι (σ.σ. στις επιστολικές αναφέρεται) αφού κλείσουν οι κάλπες”.

    ΔΕΙΤΕ LIVE:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

    Tρίβουν τα χέρια τους οι «μπούκηδες»: Μακράν το μεγαλύτερο στοιχηματικό γεγονός οι αμερικανικές εκλογές – Τι δείχνουν οι αποδόσεις
    Εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται η μάχη για την Γερουσία – Πιθανή η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων
    ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. πολίτες ψήφισαν εκ των προτέρων



    ΣΧΟΛΙΑ