• Διεθνής πολιτική

    Γρήγορη ανάλυση: Τι πάει στραβά για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς

    • NewsRoom
    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν


    Μολονότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ακόμη δεν έχει κριθεί και ο Μπάιντεν μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα, ωστόσο κάτι φαίνεται πως δεν πήγε καλά για τους Δημοκρατικούς σε αυτές τις εκλογές.

    Οι δημοσκοπήσεις για ακόμη μια φορά πέφτουν έξω, όπως και το 2016, όταν προέβλεπαν νίκη της Χίλαρι Κλίντον εναντίον του Τραμπ, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας σε ερευνητές και εταιρείες.

    Η αδυναμία να προβλέψουν την δυναμική που αναπτύσσει ο Τραμπ είναι κάτι που σίγουρα θα εκμεταλλευτεί ο νυν πρόεδρος, ρίχνοντας κι άλλο νερό στον μύλο του διχασμού στην αμερικανική κοινωνία, οξύνοντας την δυσπιστία σε μέσα ενημέρωσης και έρευνες κοινής γνώμης.

    Αναλυτές εκτιμούν πως  οι Δημοκρατικοί δεν φαίνεται να παίρνουν την αναμενόμενη στήριξη. Ένα από τα προβλήματά τους φαίνεται πως είναι η ψήφος των Λατινοαμερικανών, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί και να εξηγηθεί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, ο σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων που έχει δημιουργήσει ο Τραμπ κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά, σε αντίθεση με την ψήφο στους Δημοκρατικούς που δεν ήταν τόσο συσπειρωμένη, συνέπεια των εσωκομματικών διεργασιών για την ανάδειξη υποψηφίου που θα συμβίβαζε τις τάσεις στους Δημοκρατικούς.

    Αν και η νίκη Μπάιντεν δεν έχει χαθεί, η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η επιλογή των Δημοκρατικών στο πρόσωπο του Μπάιντεν, που ήταν πιο μετριοπαθής από τον Σάντερς και εκτιμήθηκε ότι θα συσπείρωνε τις τάσεις, δεν κατάφερε να εμπνεύσει και τελικά να φέρει το σαρωτικό αποτέλεσμα που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

    Οι προβολές της Edison Research δείχνουν ότι με κατανεμημένες 433 εκλεκτορικές ψήφους στις 03:05 (10:05 ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν έχει 220 και ο Τραμπ έχει 213.

    Τις εκλογές κερδίζει αυτός που θα συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

    Tρίβουν τα χέρια τους οι «μπούκηδες»: Μακράν το μεγαλύτερο στοιχηματικό γεγονός οι αμερικανικές εκλογές – Τι δείχνουν οι αποδόσεις
    Εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται η μάχη για την Γερουσία – Πιθανή η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων
    ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. πολίτες ψήφισαν εκ των προτέρων



    ΣΧΟΛΙΑ