• Διεθνής πολιτική

    Αυξήθηκε τον Μάιο ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη


    Ο αριθμός των προσφύγων που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε απότομα τον Μάιο, ανέφεραν σήμερα γερμανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται την ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex.

    Τον Μάιο καταγράφηκαν σχεδόν 4.300 παράτυπες διελεύσεις των συνόρων στις κύριες μεταναστευτικές διαδρομές της Ευρώπης, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με ιστοτόπους ΜΜΕ που ανήκουν στον όμιλο Funke.

    Τον Απρίλιο οι αριθμοί είχαν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, και ήταν επίσης ελαφρά χαμηλότεροι συνολικά στους πρώτους πέντε μήνες του έτους σε σχέση με πέρυσι.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η Frontex κατέγραψε συνολικά 31.600 παράνομες διελεύσεις συνόρων από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο — 6% λιγότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Η διαδρομή μέσω Τουρκίας και Ελλάδας ήταν η πιο ενεργή μεταναστευτική διαδρομή στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Frontex. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, καταγράφηκαν 12.700 διελεύσεις, 28% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

    Άλλοι 3.700 πρόσφυγες διέπλευσαν τη δυτική Μεσόγειο, από το Μαρόκο προς την Ισπανία τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με τον αριθμό που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Στις υπόλοιπες διαδρομές, τα στοιχεία απο τους πρώτους πέντε μήνες δείχνουν υψηλότερους αριθμούς σε σχέση με πέρυσι.

    Περισσότερες από 6.900 παράνομες διελεύσεις συνόρων καταγράφηκαν στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, μια αύξηση 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, από τη Λιβύη και την Τυνησία προς την Ιταλία και τη Μάλτα, η Frontex κατέγραψε 5.500 διελεύσεις, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ