• Διεθνής πολιτική

    Αυτό είναι το deal του Κατάρ – Τι «αγόρασε» με τις δωροδοκίες

    • NewsRoom
    Qatar Airways

    Qatar Airways


    Το ερώτημα που απασχολεί όλες τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες έπειτα από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate είναι «γιατί να θέλει το Κατάρ να δωροδοκήσει ευρωβουλευτές;» 

    Ενώ οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συνδέουν τις δωροδοκίες με την αναφορά της Εύας Καϊλή στην υποτιθέμενη πρόοδο του Κατάρ στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών εν όψει του Μουντιάλ, το Politico αποκαλύπτει ότι υπάρχουν υποψίες ότι το Κατάρ έκλεισε ένα μεγάλο και επικερδές deal.

    Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην αεροπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κατάρ, η οποία υπεγράφη πέρυσι.

    Η συγκεκριμένη συμφωνία δίνει στον εθνικό αερομεταφορέα του Κατάρ και μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, την Qatar Airways, απεριόριστη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 450 εκατ. ατόμων.

    Ως αντάλλαγμα, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες εξασφαλίζουν απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά του Κατάρ, των 2,9 εκατ. ατόμων.

    Οι αεροπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ επικρίθηκαν έντονα εκείνη την εποχή από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που φοβόντουσαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις πτήσεις της Qatar Airway σε προορισμούς σε όλη την Ασία, καθώς και από τους άμεσους ανταγωνιστές της Qatar Airways στον Κόλπο, των οποίων οι συνδέσεις με την Ευρώπη παραμένουν περιορισμένες.

    Η συμφωνία αντικαθιστά μια σειρά διμερών συμφωνιών και πωλήθηκε από τους υποστηρικτές της ως τρόπος διασφάλισης θεμιτού ανταγωνισμού και κοινών κοινωνικών και εργασιακών προτύπων. Ωστόσο, καταδικάστηκε από τμήματα του ευρωπαϊκού αεροπορικού τομέα.

    Όμως παρά τις επικρίσεις από την ευρωπαϊκή βιομηχανία των αερομεταφορών, η ΕΕ υπεραμύνθηκε του deal, λέγοντας ότι θα δώσει «ευκαιρίες και στις δύο πλευρές».

    Σύμφωνα με το Politico, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, ευρωβουλευτές αναζητούν τρόπους να παγώσουν το deal.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκάλυψη – Qatargate: Από πού προήλθαν τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Καϊλή

     



    ΣΧΟΛΙΑ