• Διεθνής πολιτική

    Αυτό είναι το καλύτερο διαβατήριο στον κόσμο! – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

    • NewsRoom


    Οι πολίτες του Λουξεμβούργου έχουν το καλύτερο διαβατήριο στον κόσμο. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον μία νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία το διαβατήριο του μικρού αυτού, αλλά πλούσιου, ευρωπαϊκού κράτους βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση παγκοσμίως, επειδή δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό του να ταξιδεύει χωρίς βίζα σε 177 χώρες, να έχει διπλή ή πολλαπλή υπηκοότητα, ενώ έχει “άριστη φήμη”, που σημαίνει ελάχιστη καθυστέρηση στον έλεγχο των διαβατηρίων. Πέρυσι, στην πρώτη θέση βρισκόταν η Ελβετία, η οποία φέτος έπεσε στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

    Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Nomad Capitalist, αξιολόγησε 199 διαφορετικά διαβατήρια με βάση πέντε παράγοντες, μεταξύ των οποίων ήταν ο αριθμός των χωρών στις οποίες μπορούσε να ταξιδέψει κανείς χωρίς βίζα, οι φορολογικές ελευθερίες, καθώς και η αντίληψη του υπόλοιπου κόσμου για κάθε χώρα και τους πολίτες της.

    Ο δείκτης Nomad Passport Index 2018 έλαβε επίσης υπόψη τη δυνατότητα διατήρησης άλλων υπηκοοτήτων και τον βαθμό ελευθερίας που χαρακτηρίζει τη ζωή των πολιτών.

    Με βάση αυτά και άλλα κριτήρια, το αμερικανικό διαβατήριο βρίσκεται στην 35η θέση, καθώς οι Αμερικανοί μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 176 χώρες, αλλά φορολογούνται για το εισόδημά τους ανεξαρτήτως τόπου προέλευσης και τόπου διαβίωσης. Το δε ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται πέντε θέσεις υψηλότερα από το αμερικανικό, στην 30ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

    Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται το αφγανικό διαβατήριο, το οποίο επιτρέπει την είσοδο χωρίς βίζα σε 24 μόνο χώρες, ενώ σε πολλές χώρες απαγορεύεται η είσοδος στους κατόχους του.

    Λουξεμβούργο

    Τα 10 καλύτερα διαβατήρια στον κόσμο

    1 – Λουξεμβούργο

    2 – Ιρλανδία

    3 – Ελβετία

    4 – Πορτογαλία

    5 – Σουηδία

    6 – Ιταλία

    7 – Ισπανία

    8 – Φινλανδία

    9 – Δανία

    10 – Γερμανία και Νέα Ζηλανδία

    Τα 10 χειρότερα διαβατήρια στον κόσμο

    190 – Σουδάν

    191 – Βόρεια Κορέα

    192 – Σομαλία

    192 – Πακιστάν

    194 – Συρία

    194 – Λιβύη

    196 – Υεμένη

    197 – Ερυθραία

    198 – Ιράκ

    199 – Αφγανιστάν



    ΣΧΟΛΙΑ