• Διεθνής πολιτική

    Ισπανία: 15 μήνες φυλάκισης για ανάρτηση ψευδούς είδησης στο Twitter

    • NewsRoom
    Twitter: Θα αφαιρεί φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων προσώπων

    Twitter


    Σε μία από τις πρώτες υποθέσεις διάδοσης ψευδών ειδήσεων, καταδικάστηκε μέλος της ισπανικής εθνοφρουράς με 15 μήνες φυλάκισης. Ο λόγος ήταν η ανάρτηση ενός βίντεου με ψευδές περιεχόμενο που σκοπό είχε να κατηγορήσει έναν μετανάστη για βίαιη συμπεριφορά.

    Η αρχική ετυμηγορία της Εισαγγελίας ήταν φυλάκιση 2 ετών, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη στο Δικαστήριο της Βαρκελώνης. Ωστόσο, η ποινή μειώθηκε στους 15 μήνες και προστίμου 1.620 ευρώ, κατόπιν συμφωνίας στην οποία ήλθαν ο κατηγορούμενος και η Εισαγγελική αρχή.

    Εφόσον η ποινή είναι μικρότερη των δύο ετών και αποτελεί πρώτη καταδίκη για τον κατηγορούμενο, πιθανότατα θα γίνει διακανονισμός για την αποφυγή φυλάκισής του.

    Με την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, ακολούθησε η πειθαρχική διαδικασία που κίνησε η εθνοφρουρά, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το αρμόδιο στρατιωτικό σώμα της Ισπανίας, αντίστοιχο της χωροφυλακής.

    Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο κατηγορούμενος, είχε ήδη δημοσιεύσει πολλές αναρτήσεις με ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο. Το 2019 ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ένας άνδρας να επιτίθεται σε μια γυναίκα γρονθοκοπώντας και κλωτσώντας την μέχρι εκείνη να χάσει τις αισθήσεις της.

    Είχε συνοδεύσει το βίντεο με ένα κείμενο που έλεγε στα ισπανικά: «Εδώ βλέπετε έναν Μαροκινό ασυνόδευτο ανήλικο μετανάστη στο Κανέτ ντε Μαρ», μια πόλη της Καταλονίας, όπως «εκείνους στους οποίους θα δίνουμε χρήματα μέχρι να γίνουν 23 ετών». Ο ίδιος ο εθνοφρουρός ισχυρίστηκε ότι ο δράστης είχε βιάσει το θύμα και ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν είχαν μεταδώσει την “είδηση”.

    Το βίντεο, που συγκέντρωσε 21.900 προβολές, δεν αντιστοιχούσε σε επίθεση που σημειώθηκε σε αυτήν την καταλανική πόλη, αλλά στην Κίνα.

    «Με τη διάδοση του αναφερόμενου κειμένου και του συγκλονιστικού βίντεο, ο κατηγορούμενος θέλησε, με έκδηλη περιφρόνηση της αλήθειας και με μαζικό και αδιάκριτο τρόπο μεταξύ όλων των πιθανών χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, να συσχετίσει το περιεχόμενο του βίντεο με έναν υποτιθέμενο βιασμό που συνέβη στην πόλη Κανέτ ντε Μαρ», είπε ο εισαγγελέας.

    «Όλα αυτά με στόχο τη μαζική και άδικη δυσφήμιση των ασυνόδευτων ανηλίκων από άλλες χώρες», πρόσθεσε ο εισαγγελέας αναφερόμενος σε αυτή την κατηγορία των «ιδιαίτερα ευάλωτων» νέων.

    Ο λογαριασμός στο Twitter όπου ο κατηγορούμενος δημοσίευσε το βίντεο έκτοτε έκλεισε.

     

    ΕΚΤ: Αποφασισμένη να ασκεί το δικαίωμα του ελέγχου των ευρωπαϊκών Τραπεζών

    Έλον Μασκ: Δριμύ κατηγορώ στους ακτιβιστές για τα πεσμένα έσοδα του Twitter

    Τζον Κέρι: «Αν νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν θα δείτε φράγκο για το κλίμα»

     



    ΣΧΟΛΙΑ