• Διεθνής πολιτική

    Τζον Κέρι: «Αν νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν θα δείτε φράγκο για το κλίμα»

    • NewsRoom
    Ο Τζον Κέρι ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το κλίμα

    Ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το κλίμα


    Ο Τζον Κέρι, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών COP27 για το κλίμα που διεξάγεται στην Αίγυπτο, και σημαίνον στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι μια νίκη των Ρεπουμπλικανών στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές θα περικόψει τη ροή της κλιματικής χρηματοδότησης προς τις φτωχότερες χώρες.

    Μιλώντας για τη δυνατότητα των ΗΠΑ να προσφέρουν δισεκατομμύρια στη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα, διατύπωσε αυστηρή προειδοποίηση: «Αν συμβεί αυτό που πιστεύω ότι θα συμβεί στις σημερινές εκλογές και χαθεί η Βουλή, δεν πρόκειται να δείτε αυτά τα χρήματα».

    «Να επικρατήσει η κοινή λογική»

    Ακόμη και υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η χώρα εξακολουθούσε να χορηγεί κάποια χρηματοδότηση για το κλίμα. Αλλά επρόκειτο για μικρά ποσά, που απέχουν πολύ από τα 11,4 δισ. δολάρια που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέχρι το 2024.

    Θα ήταν μια απογοήτευση για πολλούς από τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, γράφει το Bloomberg. Ο Τζον Κέρι ζήτησε να επικρατήσει η «κοινή λογική» και να μην περιοριστεί η εστίαση στην αποτυχία των πλούσιων χωρών να παραδώσουν τα 100 δισ. δολάρια ετήσιας χρηματοδότησης που υποσχέθηκαν για το κλίμα, τη στιγμή που κάποιες χώρες εξακολουθούν να κατασκευάζουν εργοστάσια άνθρακα και να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα.

    «Όλοι είναι αναστατωμένοι επειδή ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχει εκπληρωθεί πλήρως», αν και βρισκόμαστε σχεδόν εντός στόχου φέτος, είπε. «Όταν πήρα 90-κάτι στα 100 σ’ ένα τεστ στο σχολείο, ένιωθα ότι τα πήγα πολύ καλά», πρόσθεσε γλαφυρά.

    Διαβάστε επίσης

    Πρέσβης της Κίνας: Μετριοπαθής και ορθολογική η θέση της Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο

    Ζελένσκι: «Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή»

    Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Ψήφισε ο Τραμπ στην Φλόριντα



    ΣΧΟΛΙΑ