Πολιτική

Γιούνκερ: «Δεν θα διαπραγματευτούμε τους αμερικανικούς δασμούς υπό απειλή»

  • NewsRoom

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχθεί απειλές στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει μια μόνιμη εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέτεινε την προσωρινή εξαίρεση για την ΕΕ έως την 1η Ιουνίου, αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς επιδιώκει η Ουάσινγκτον.

«Θα ήθελα να επαναλάβω το αίτημα αυτή η εξαίρεση να γίνει χωρίς όρους και μόνιμη. Θεωρούμε ότι τα αμερικανικά μέτρα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στη βάση της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Γιούνκερ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ αλλά αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε υπό απειλή», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Μετά την παράταση της προσωρινής εξαίρεσης, η Γερμανία επίσης ζήτησε εχθές «οριστική εξαίρεση» από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

«Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε» για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όμως «εξακολουθεί να αναμένει την οριστική εξαίρεση» από τους δασμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Βερολίνο εκτίμησε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» η ΕΕ να συνεχίσει «τον διάλογο με τις ΗΠΑ» και διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συζητήσει με τα κράτη μέλη για τη στάση που πρέπει να τηρήσει».

«Ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον από μια κλιμάκωση» του εμπορικού πολέμου, κατήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΕ-ΗΠΑ: Η Ευρώπη ζητά πλήρη και οριστική εξαίρεση από τους δασμούς των ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ε.Ε. έτοιμη να αμυνθεί έναντι των ΗΠΑ με εμπορικά αντίμετρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραμπ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν θα στείλει το σωστό μήνυμα»

 ΣΧΟΛΙΑ