Πολιτική

Οι μεγάλες αποκαλύψεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ για την «σκοτεινή» περίοδο της Ελλάδας

  • NewsRoom

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Άνγκελα Μέρκελ


Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Παπαχελά, κάνοντας αναδρομή στην «σκοτεινή» περίοδο του -παρ’ ολίγον- Grexit.

Ο κ. Γιούνκερ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε non paper του τότε Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανκ Σόιμπλε σχετικά με την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, το «πράσινο φως» εκ μέρους της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τους εταίρους που κρατούσαν ακόμη πιο σκληρή στάση από τη Γερμανία.

Ο ΣΚΑΪ έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της συνέντευξης:

«Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; Δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη γερμάνια η εφημερίδα Bild, το δεξιό κομμάτι του CDU, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα… Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα» σημείωσε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι «δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε ένα Plan B στις τσέπες μας. Όμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα, θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι έχουμε σχέδιο Β ‘μην ανησυχείτε’, τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει».

Οπότε, συνεχίζει, δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ ενός Plan Β, όμως κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στις Κάννες, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι γι’ αυτή τη συνάντηση, υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα, είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν…  Δε με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν».

«Μερικές φόρες η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit, παρ’ όλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες» τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

«Είναι εύκολο να φύγεις, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα» τονίζει.

Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν αποκαλύπτει επίσης ότι η «Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο… Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι…».

Ολόκληρη η συνέντευξη θα μεταδοθεί απόψε στις 23.30.


ΣΧΟΛΙΑ