• Πολιτική

    Γιώργος Παπανδρέου: Βολιδοσκοπεί και «οπλίζει» – Ο γρίφος των επαφών του πρώην πρωθυπουργού

    • Νένα Σώκου

    Γιώργος Παπανδρέου


    Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε συναντήσεις με τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος, ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του και δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τις επόμενες κινήσεις του.

    Σε μια ημέρα με μεγάλο συμβολισμό για την Χαριλάου Τρικούπη -18 Οκτωβρίου 1981 ήταν η μέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε για πρώτη φορά την εξουσία- είναι πιθανόν ο Γιώργος Παπανδρέου να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

    Αυτό υποστήριξε χθες η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδος.

    Ανέφερε πως έχει την αίσθηση ότι η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του θα γίνει ακόμη και σήμερα, Δευτέρα. Η κ. Μπατζελή είπε ακόμη πως το κόμμα δεν μπορεί να πάει σε αυτή την διαδικασία με επτά υποψηφιότητες, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι κάποιοι πρέπει να αποσυρθούν.

    Πάντως, υπάρχουν εκτιμήσεις πως οι κινήσεις Παπανδρέου μπορεί να μην ξεδιπλωθούν σήμερα, αλλά μέσα στα επόμενα 24ωρα.

    Ο κύκλος επαφών, που ξεκίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τους έξι υποψηφίους, πυροδότησε τα σενάρια για τη δική του υποψηφιότητα, όμως δεν είχε εξ αρχής ξεκάθαρη στόχευση και μπορεί να ερμηνευτεί ως μια βολιδοσκόπηση της κατάστασης.

    Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως η ασάφεια δεν μπορεί να κρατήσει πολύ, καθώς δεν βοηθά ούτε τον ίδιο, ούτε και το ΚΙΝΑΛ στον μακρύ δρόμο προς την 5η Δεκεμβρίου.

    Τη στιγμή μάλιστα που ως πρώην πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται πρόσωπο κατάλληλο, για να εγγυηθεί την ορθότητα των διαδικασιών, και ως τέτοιο ανέλαβε τις τελευταίες πρωτοβουλίες του.

    Κανείς δεν αποσύρεται -προς ώρας

    Πάντως, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις των άλλων υποψηφίων, κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να αποσύρει την υποψηφιότητά του, τουλάχιστον όχι σε αυτή την φάση, πριν δηλαδή ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο κ. Παπανδρέου.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο. Εξερχόμενος ο κ. Γερουλάνος συνομίλησε με δημοσιογράφους λέγοντας πως «θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα». Πρόσθεσε ότι το διακύβευμα είναι η ενότητα της παράταξης.

    Εντύπωση βέβαια προκάλεσε η κίνηση Γερουλάνου να στείλει χθες, Κυριακή, δελτίο τύπου για την ανάρτησή του στα social media, με την οποία απευθύνεται στους «προοδευτικούς πολίτες», με στόχο τη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του.

    Στο κείμενο αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Πιστεύω ότι ένα κόμμα με προοδευτικές καταβολές και συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και αξιών μπορεί να κάνει θαύματα, αν ανοίξει στην κοινωνία, την αφουγκραστεί και ανταποκριθεί στο κάλεσμά της. Αυτό θέλω να κάνω μαζί με όλους εσάς το Κίνημα Αλλαγής, ένα πραγματικό Κίνημα πραγματικής Αλλαγής, βασισμένο στην αρχές και τις αξίες που ενέπνευσαν σοσιαλιστές, σοσιαλοδημοκράτες, οικολόγους και προοδευτικούς πολίτες στο παρελθόν και οι οποίοι σήμερα θέλουν να δουν μια δυναμική και προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα» …

    «Η υπογραφή που σου ζητάω σήμερα είναι μια δήλωση συμμετοχής. Όχι σε κάτι που τελειώνει την Πέμπτη, όταν θα καταθέσω την υποψηφιότητά μου, αλλά σε κάτι μεγαλύτερο, σημαντικότερο και υπέροχο: σε μια προσπάθεια να αφήσουμε στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα μεγαλύτερη, ισχυρότερη, περήφανη. Μια Ελλάδα μέσα στην οποία κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας θα μπορεί να νιώσει ότι πατά στέρεα και δημιουργεί ελεύθερα».

    Μετά την συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου ο Παύλος Χρηστίδης είπε: «Είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση». Σημείωσε επίσης πως πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητα της παράταξης και των διαδικασιών.

    Επίσης, υπήρξε επικοινωνία και με τον Χάρη Καστανίδη, από το περιβάλλον του οποίου ξεκαθαρίζεται ότι παραμένει σταθερός στην διεκδίκηση της ηγεσίας. Επικοινώνησε χθες και με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο, Δεύτερα.

    Κατηγορηματικός ο Λοβέρδος

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν κατηγορηματικός σε ομιλία που είχε το βράδυ του Σαββάτου στη Χαλκίδα. Είπε ότι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρέπει να διασφαλίσουν τις διαδικασίες, αλλά και τη σοβαρότητα της εκλογικής διαδικασίας. «Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει. Όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει» είπε.

    Το ίδιο σαφής αναμένεται να είναι και ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα, καθώς άνθρωποι του περιβάλλοντός του αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

    «Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, που πρέπει να σεβαστούμε. Η ενότητα των κομμάτων ενισχύεται από τον σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες τους» λένε.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, με τον οποίο είχε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία.

    Μέχρι Πέμπτη η προθεσμία για υποψηφιότητες

    Μέχρι σήμερα τις απαραίτητες υπογραφές έχουν καταθέσει δύο υποψήφιοι: Ο Ανδρέας Λοβέρδος που συγκέντρωσε 5.200 υπογραφές από το μητρώο μελών, ενώ ανακοίνωσε ότι την υποψηφιότητά του στηρίζουν επίσης άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος (που εγγράφηκαν τώρα) καθώς και άλλοι 8.000 «προοδευτικοί πολίτες» και ο Χάρης Καστανίδης που κατέθεσε την Παρασκευή στην ΕΔΕΚΑΠ 8.393 δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς του.

    Η προθεσμία σύμφωνα με την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ λήγει την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανδρέας Λοβέρδος: Eπιμένει στην υποψηφιότητά του – Το μήνυμα στον Παπανδρέου

    ΚΙΝΑΛ – Γερουλάνος σε Παπανδρέου: Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες

    ΚΙΝΑΛ: Τους υποψήφιους προέδρους συναντά ο Παπανδρέου



    ΣΧΟΛΙΑ