• First Top Stories

    Γιατί θέλει εκλογές και όχι οικουμενική ο Κυριάκος;


    Ούτε καν μια μικρή… χαραμάδα για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης δεν άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star, ήταν σαφέστατος: «Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών, διαλέγω τις εκλογές».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε βέβαια πως ο ίδιος δεν πρόκειται να προκαλέσει εκλογές,(«Τσίπρας εγώ δεν πρόκειται να γίνω», ανέφερε χαρακτηριστικά), όμως αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί όταν θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, τότε η Νέα Δημοκρατία δεν θα βάλει καμία «πλάτη», κι έτσι αναπόφευκτα η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με υπαιτιότητα και αυτή τη φορά του Αλέξη Τσίπρα.

    Εξηγώντας τη στάση του αυτή, υπογράμμισε πως υπάρχει μια βαθιά διαφορά αντίληψης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στις ιδιωτικές επενδύσεις και θεωρεί πως η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από ένα μεγάλο κράτος, και σημείωσε πως ο ίδιος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο εξάλλου καταλόγισε ότι ευθύνεται για την υπαγωγή της χώρας σε τρίτο μνημόνιο (που κατά τον ίδιο θα είχε αποφευχθεί αν δεν είχε καταρρεύσει η κυβέρνηση Σαμαρά), στρέφοντας τα βέλη του και στον «ανεκδιήγητο», όπως τον χαρακτήρισε, πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε εξάλλου πως θέμα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης δεν έχει τεθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, και μάλιστα υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ότι αισθάνεται «άνετος» με την κυβερνητική του πλειοψηφία, ενώ σχολίασε πως αν ο πρωθυπουργός επιθυμούσε το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, θα μπορούσε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να είχε απευθυνθεί στη Νέα Δημοκρατία για να διερευνήσει το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας, αντί να στραφεί αυτόματα στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

    Απέρριψε ακόμα ως «ευφάνταστα σενάρια» τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα ο Βασίλης Λεβέντης περί «αυτονόμησης» του Κώστα Καραμανλή και συμμετοχής του σε οικουμενική κυβέρνηση με 40 βουλευτές.

    Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα καβαλήσει το «κύμα της οργής» και δεν θα διολισθήσει στον λαϊκισμό, τονίζοντας πως δε βιάζεται να καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, διεμήνυσε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα το ψηφίσει, υποστηρίζοντας πως είναι σε λάθος κατεύθυνση, αλλά ενδεχομένως να ψηφίσει κάποιες μεμονωμένες διατάξεις. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι «θα έχουμε μια επανάληψη του θρίλερ του 2015, όπου θα φτάσουμε με το πιστόλι στο κρόταφο να πρέπει να ψηφίσουμε κάποια μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

    Για το προσφυγικό, σχολίασε ότι η συναίνεση της κυβέρνησης για να έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ήταν «η μεγαλύτερη γεωπολιτική κυβίστηση όλων των εποχών», και παρατήρησε σκωπτικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάει από το «Go back madam Merkel» στο «Don’t leave mrs Merkel»…



    ΣΧΟΛΙΑ