• Πολιτική

    Γιατί παραμένει στο συρτάρι του Κ. Μητσοτάκη το σενάριο των πρόωρων εκλογών – Όλο το παρασκήνιο

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε και χθες, ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές, οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν» (ΑΝΤ1).

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρήση αυτή του κ. Μητσοτάκη, εκ των πραγμάτων, δεν θα ισχύει στην περίπτωση κατά την οποία το κλίμα ακραίας πόλωσης και τοξικότητας, που κυριαρχεί -και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή του τόπου και τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης- συνεχιστεί επί μακρόν. Με τις ευθείες βολές εναντίον του Πρωθυπουργού, ακόμα και από πρώην (;) «φίλιες δυνάμεις», να εντείνονται, και ποικίλα κέντρα να προδικάζουν νέες αποκαλύψεις για την «εμπλοκή του Μαξίμου στις παρακολουθήσεις».

    Έμπειροι παρατηρητές επιμένουν να βάζουν δίπλα στη επαναλαμβανόμενη θέση του Πρωθυπουργού για κάλπες στο τέλος του εκλογικού κύκλου και μιαν άλλη σημαντική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, στην ίδια συνέντευξη: Εγώ έχω μια θεσμική υποχρέωση και μια υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μου: να οδηγήσω τον τόπο με ασφάλεια προς τα εμπρός, να μην επιτρέψω στη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο στον οποίο κάποιοι επιδιώκουν να κινηθεί.

    Όπερ μεθερμηνευόμενον, αν η χώρα συνεχίσει να βουλιάζει στον… βούρκο, ο Πρωθυπουργός οφείλει να αντιστρέψει την πορεία προς την καταστροφή.

    Εξάλλου, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και κορυφαία κομματικά στελέχη με πολλά χιλιόμετρα στο βιογραφικό τους και απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με πηγές, δεν θα διστάσουν να του εισηγούνται την πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, στην περίπτωση που οι καταγγελίες- κατηγορίες σε βάρος του προσώπου του κ. Μητσοτάκη ενδυθούν με τον μανδύα της κάλυψης από την αξιωματική και την ευρύτερη αντιπολίτευση.

    Προς επίρρωση του επιχειρήματός τους τα συγκεκριμένα στελέχη, ανάμεσά τους και υπουργοί, χρησιμοποιούν την Επίκαιρη Ερώτηση που έσπευσε να καταθέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -επικαλούμενος ότι ο κ. Μητσοτάκης «την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να απαντήσει»- ζητώντας να μάθει αν «ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού Predator». Όπως και την επιμονή της Κουμουνδούρου ότι «ο κ. Μητσοτάκης βουλιάζει στα ψέματά του για να καλύψει τον παρακρατικό μηχανισμό υποκλοπών που ο ίδιος έστησε».

    Στην ίδια κατεύθυνση, της επίσπευσης του χρόνου των εκλογών λόγω τοξικότητας και επικίνδυνης πόλωσης, κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται και τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο, δια του Επικεφαλής της Κ.Ο κ. Μ. Κατρίνη, επίσης στοχοποίησε εκ νέου τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση αποφεύγει να ελέγξει την εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό αλλά και τα πρόσωπα που αποδεδειγμένα εμπλέκονται». Εκτιμώντας ότι «ένας παρακρατικός μηχανισμός παρακολουθήσεων δρα ανεξέλεγκτος με την κάλυψη της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου».

    Οι εντός της κυβέρνησης και της ΝΔ θιασώτες της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, προεκτείνουν αυτές τις θέσεις της αντιπολίτευσης και αντιπαραθέτουν ως καταλυτικό επιχείρημα το αδιαμφισβήτητο δεδομένο της πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη σε όλους τους ποιοτικούς δημοσκοπικούς δείκτες, πρωτίστως στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας. Και ως εκ τούτου, λένε, «γιατί να μην ξεκαθαρίσει τάχιστα το τοξικό τοπίο, μέσα από την ανανέωση της λαϊκής εντολής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και, γιατί όχι, με την εξασφάλιση μιας ακόμα τετραετίας, όσο η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις». Πολλώ δε μάλλον όταν, όπως εκτιμάται, «ο Τσίπρας δεν πρόκειται να αποστεί από την πρωτοφανή στη μεταπολιτευτική ιστορία αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των εκλογών», μιας και «ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης».

    Στον αντίποδα, βεβαίως, βρίσκεται η συλλογιστική του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δείχνει να εμμένει στη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμικού του προφίλ και να προτάσσει, προς ώρας, την εξάντληση της τετραετίας, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του και την τουρκική απειλή.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός έβαλε και πάλι το δίλημμα των εκλογών: Μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα. Ξέρουμε το πίσω τι σημαίνει και ξέρουμε ότι τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας στο πρόταγμα της σταθερότητας και αυτό της προόδου, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ένα πρώτο άνοιγμα προς δυνάμεις πέρα από τη ΝΔ, και από κάποιους ως ένα κάλεσμα προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα χωρίς αποδείξεις το δημοσίευμα του Documento

    Αποκαλύψεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από το MEGA



    ΣΧΟΛΙΑ