• Πολιτική

    Γιάννος Παπαντωνίου: Σήμερα η απολογία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Γιαννος Παπαντωνίου


    Μία κατηγορία με μεγάλη ηθική και πολιτική απαξία και ακόμα μεγαλύτερη ποινική βαρύτητα καλείται να αντικρούσει σήμερα ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένο το ραντεβού τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου με τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηλ. Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου.

    Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με βασικό αδίκημα την απιστία (παραγεγραμμένη βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών) είναι η κακουργηματική κατηγορία για την οποία έχουν κληθεί να απολογηθούν. Ξέπλυμα που το κατηγορητήριο τους το έχει συνδέσει με συμβάσεις εξοπλιστικών, με βασική αυτή του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου S.

    Ο άλλοτε “τσάρος” της οικονομίας και μετέπειτα υπουργός Εθνικής Άμυνας γίνεται ο τριτος υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Τάσο Μαντέλη) που απολογείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Και, όπως για όλα τα κακουργήματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος της προφυλάκισης για τον απολογούμενο.

    Γιάννος Παπαντωνίου
    Ο Γιάννος Παπαντωνίου με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου

    Θα ζητήσει νέα προθεσμία

    Οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του να ζητούν σήμερα νέα προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους και να αντικρούσουν το κατηγορητήριο που ξεπερνά τις 800 σελίδες.

    Η ποινική δίωξη σε βάρος του ζευγαριού είχε ασκηθεί τον Ιούνιο του 2017. Οι εισαγγελείς ερεύνησαν τη νομιμότητα των τραπεζικών τους καταθέσεων αλλά και των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την αγορά ακίνητης περιουσίας τους. Ερευνήθηκε, δηλαδή, εάν η περιουσία του πρώην υπουργού και της συζύγου του είναι “καθαρή” ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών επί υπουργίας του στο Εθνικής Άμυνας.

     

    Γιάννος Παπαντωνίου
    Γιάννος Παπαντωνίου

    Οι εισαγγελείς έκριναν ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του κ. Παπαντωνίου και της κα Κουράκου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Φέρονται οι εισαγγελείς να κατέληξαν στην κρίση ότι “τα δηλωθέντα εισοδήματα του ζευγαριού παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους αλλά και τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την αγορά 4 ακινήτων”.

    Στο εισαγγελικό πόρισμα φέρεται να καταγράφεται ότι καταθέσεις και αγορές (αν όχι όλων των ακινήτων, των περισσοτέρων) δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους και ενδεχομένως να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά.

    “Κατασκευασμένες κατηγορίες” λέει ο πρώην υπουργός

    Για “κατασκευασμένες εκτιμήσεις” των αρχών προκειμένου να τον ενοχοποιήσουν και να εξυπηρετήσουν δόλιες σκοπιμότητες κάνει λόγο ο Γιάννος Παπαντωνίου. Αυτό -υποστηρίζει- είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει για την πολύχρονη επιτυχημένη υπουργική του πορεία, κυρίως ως “τσάρος” της Οικονομίας,

    Μιλώντας για πρώτη φορά για τη -δύσκολη- απολογία του, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι επινοήθηκαν νέες κατηγορίες καθώς οι υφιστάμενες έχουν ήδη καταρρεύσει.

    “Οι διώκτες μου έχουν ρίξει τόνους λάσπης. Τώρα, όμως, άρχισαν τα αποκαλυπτήρια”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ.Παπαντωνίου.

    Παπαντωνίου
    Ο Γ.Παπαντωνίου

    Απολογούμενος ο πρώην υπουργός θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις απιστίας του καθώς η σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των έξι φρεγατών ήταν συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο. Όσο για την κατηγορία που αντιμετωπίζει για τα περί του αντιθέτου, στηρίζεται σε εκτιμήσεις λόγω της καθυστέρησης παράδοσης του προγράμματος.

    Αναμένεται να πει ότι “οι καθυστερήσεις ήταν οριακές ενώ, αντίθετα, ακύρωση ή διακοπή του προγράμματος θα συνεπαγόταν μεγάλη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου λόγω ραγδαίας απαξίωσης των έξι παλαιών φρεγατών και επιπλέον, θα καθιστούσε αναγκαία την κατασκευή νέων φρεγατών… Η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια. Η επιλογή που εισηγούνται οι διώκτες μου θα ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο, θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια.”

    Η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου συμπίπτει χρονικά με την αποστολή στη Βουλή δύο δικογραφιών προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ελεγχθεί ποινικά και για το κακούργημα της δωροδοκίας

    Η εξέλιξη ήρθε μετά τα νέα στοιχεία που φέρονται να απέστειλαν ελβετικές και κυπριακές τράπεζες στις ελληνικές αρχές. Οι αρμόδιοι ανακριτές συνδέουν πλέον τον πρώην υπουργό με ένα “πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος” που στήθηκε μέσω τουλάχιστον 7 τραπεζικών λογαριασμών και 35 υπολογαριασμών αλλά και εξωχώριων εταιριών.

    Τι απαντά ο κ.Παπαντωνίου;

    “Μετά από 15 χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας. Ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχτηκε μετά από ενδελεχή εξέταση ότι είναι πεντακάθαροι.

    Εξάλλου, είχα ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα CREDIT SUISSE της Γενεύης στις 04-11-1983, για να καταθέσω τα πολύ υψηλά εισοδήματα που εξασφάλιζα επί μια περίπου δεκαετία στο εξωτερικό ως στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι και, στη συνέχεια, ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρχές του 1985, μετά το τέλος της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι συνολικές καταθέσεις μου στο λογαριασμό της CREDIT SUISSE ήταν 585.000 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 1.500.000 ελβετικά φράγκα.”

    Γιάννος Παπαντωνίου
    Γιάννος Παπαντωνίου

    Ο πρώην υπουργός, έχοντας πλέον γνώση των στοιχείων της δικογραφίας, αντικρούει τα περί αποκαλύψεως τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων διακινήθηκαν “μίζες”:

    “Η απόλυτη ανυπαρξία στοιχείων παράνομης λειτουργίας έφερε τους διώκτεςμου σε πλήρες αδιέξοδο. Ετσι εφεύραν ένα πρωτοφανές σενάριο: να συνδέσουν αναλήψεις μετρητών ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς τουελληνικούς λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει καμιά σύνδεση ή σχέση μεταξύ τους !!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση , ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία !!! Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα. Κάποιο «μαγικό χέρι» φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά αριθμητική συσχέτιση μεταξύ αναλήψεων και καταθέσεων. Το συμπέρασμα, ότι δήθεν οι καταθέσεις μετρητών του φιλικού μου προσώπου αποτελούν χρήματα αναλήψεων σε μετρητά του αντιπροσώπου της εταιρίας είναι εξωφρενικό.

    Τα όσα αφορούν τη «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» είναι απολύτως ανυπόστατα δεδομένου ότι δεν αποδείχτηκε η ύπαρξη «παράνομης δραστηριότητας». Οι αναφορές σε «πολύπλοκες τραπεζικές κινήσεις» και «δαιδαλώδεις διαδρομές» στερούνται αντικειμένου. Χρηματοοικονομικά προϊόντα, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστήρια συμβόλαια, επενδύσεις σε μέταλλα, επιπροσθέτως των απλών τραπεζικών καταθέσεων, χρησιμοποιούνται παγίως στη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών από τις υπηρεσίες των χρηματοοικονομικών οργανισμών.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννος Παπαντωνίου: «Χωρίς απόδειξη «απιστίας», δεν υπάρχει παράνομη δραστηριότητα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Γιάννος Παπαντωνίου: Στη Βουλή δικογραφίες για ενδεχόμενη δωροδοκία του πρώην υπουργού – Ποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί τον «καίνε»
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε απολογία καλείται ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά



    ΣΧΟΛΙΑ