• Big Story

    Γιάννος Παπαντωνίου: Στη Βουλή δικογραφίες για ενδεχόμενη δωροδοκία του πρώην υπουργού – Ποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί τον «καίνε»

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου


    Για πρώτη φορά, η Βουλή καλείται να αποφασίσει εάν ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου θα ελεγχθεί ποινικά για δωροδοκία. Οι ανακριτές «σκόνταψαν» σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του άλλοτε κραταιού υπουργού και διαβίβασαν στο Κοινοβούλιο δύο δικογραφίες.

    Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται λίγες ημέρες πριν ο κ.Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του ανακριτή για να απολογηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το κατηγορητήριο που έχουν να αντικρούσουν είναι βαρύ, μετά τα στοιχεία που εστάλησαν στις ελληνικές αρχές από τράπεζες της Ελβετίας και της Κύπρου. Από αυτά φέρονται να αποκαλύπτονται δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί και υπολογαριασμοί, εξωχώριες εταιρείες που φτάνουν μέχρι και τη διακίνηση χρυσού.

    Στο δρόμο της… Novartis

    Οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηλ.Ζαμανίκα και Γ.Ευαγγέλου διαβίβασαν στη Βουλή δύο δικογραφίες που αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου. Η πρώτη αφορά σε συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας του στο ΥΕΘΑ και η δεύτερη τη νομιμότητα της πώλησης του πολυτελούς εξοχικού του ζεύγους Παπαντωνίου, στη Σύρο, το 2016.

    Το υπό διερεύνηση αδίκημα θα είναι αυτό της παθητικής δωροδοκίας. Εάν δηλαδή ο τότε υπουργός εισέπραξε μίζες, με τις οποίες απέκτησε κινητή και ακίνητη περιουσία. Ηδη για διάφορες δικογραφίες εξοπλιστικών, η Βουλή είχε αποφανθεί ότι έχει παραγραφεί ένα άλλο κακούργημα, αυτό της απιστίας.

    Όμως, τώρα, έχοντας ως πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση της Novartis, οι βουλευτές, εάν κρίνουν ότι μία ενδεχόμενη δωροδοκία του κ.Παπαντωνίου τελέστηκε «επ ΄αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων», τότε αυτό το αδίκημα είναι πιθανό να κρίνουν ότι δεν έχει παραγραφεί.

    Εάν λοιπόν υιοθετήσουν ξανά το σκεπτικό που επέλεξαν για πρώτη φορά με τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, τότε οι δικογραφίες του Γιάννου Παπαντωνίου θα επιστραφούν στην τακτική δικαιοσύνη και οι δύο αρμόδιοι ανακριτές θα κρίνουν εάν θα προσωποποιήσουν  την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του πρώην υπουργού.

    Η άρση του τραπεζικού απορρήτου

    Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου θα βρεθούν (μετά από προθεσμία που έλαβαν το περασμένο καλοκαίρι) στο γραφείο των ανακριτών για να απολογηθούν για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) ποσού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, με βασικό, το παραγεγραμμένο αδίκημα της απιστίας στη σύναψη εξοπλιστικών συμβάσεων, από την οποία η εκτιμώμενη ζημία του Δημοσίου καταγράφεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατηγορητήριο του πρώην υπουργού που αριθμεί πάνω από 800 σελίδες, συμπεριλαμβάνονται τα νέα στοιχεία που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές δικαστικές αρχές από τις ελβετικές και κυπριακές τράπεζες. Είναι στοιχεία που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν ζητηθεί στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής ώστε να αποκαλυφθούν κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων και off shore εταιρειών.

    Ο κ.Παπαντωνίου κατηγορηματικά αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε δωροδοκίες και διακίνηση μαύρου χρήματος. Στο κατηγορητήριο του, ωστόσο, φέρεται να καταγράφεται η χρήση μεγάλου αριθμού τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων φέρονται να εκτελέστηκαν για λογαριασμό του πρώην υπουργού, δεκάδες κινήσεις ώστε να «σβηστούν» τα ίχνη του μαύρου χρήματος.

    Οι βασικοί λογαριασμοί που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός φέρονται να είναι 7 και αφορούν στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G, Gredit Suisse, Hypo SwissBank.

    Από αυτούς τους λογαριασμούς – σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο – χρησιμοποιήθηκαν 35 υπολογοριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων – μέχρι και για να επενδυθεί χρυσός και ασήμι- με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού.

    Στο τέλος της πορείας τους, αυτά τα χρήματα φέρονται να κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η σύζυγος του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου.

    Είναι ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο το ζευγάρι να ζητήσει από τους ανακριτές νέα προθεσμία για να απολογηθεί για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε απολογία καλείται ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Οι ελβετικές αρχές συναίνεσαν στην αποστολή στοιχείων για το 1,3 εκ. ευρώ της Ρούλας Κουράκου – Παπαντωνίου



    ΣΧΟΛΙΑ