• What's happening

    Δραματικός Γιάννης Στουρνάρας: προσοχή οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι εδώ

    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας


    Επιφυλακτικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε ακόμα μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτήριων, με αναβάθμιση και αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, των μαρίνων αλλά και των λιμενικών υποδομών ενώ παράλληλα όπως είπε απαιτείται συγκρότηση εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της κρουαζιέρας. Αναφερόμενος από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γιάννης Στουρνάρας, στις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο κλάδος να γίνει ανταγωνιστικός, επεσήμανε τις κυριότερες, όπως:

    • Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

    • Η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, σε επίπεδο αεροπορικών εταιρειών, καθώς η μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων θα διευκολύνει την αύξηση της τουριστικής ζήτησης.

    • Η αναβάθμιση και αξιοποίηση υποδοµών όπως οι µαρίνες, οι οποίες µπορούν να συµβάλουν στην αύξηση του θαλάσσιου και ναυτικού τουρισµού, ενισχύοντας περαιτέρω την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.

    • Η αναβάθμιση των λιµενικών υποδοµών και η συγκρότηση εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της κρουαζιέρας ―ειδικά της κρουαζιέρας µε αφετηρία ελληνικό λιµένα (home porting).

    Συνολικά, η ενίσχυση των υποδομών είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος” επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας ότι “υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερα, θέλω να αναφερθώ στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, όσον αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό. Αυτό θα επιτρέψει την προσέλκυση νέων επενδύσεων, που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν. Την περίοδο της κρίσης οι τουριστικές επιχειρήσεις – όπως άλλωστε όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας – αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον αυξανόμενης φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία πλήττει την ανταγωνιστικότητα.

    stock German stocks were the worst hit.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένα επισημάνει το ζήτημα και έχει τονίσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των δημοσίων δαπανών και όχι στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Εξίσου σημαντική είναι όμως και η προσαρμογή μέσω της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.

    Αν συμβεί αυτό θα καταστεί ευκολότερη η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όσον αφορά τη δημιουργία ενός θεσμικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων”.

    Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης, επεσήμανε ότι “οι διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών, συνέβαλαν στην άνοδο του τουρισμού και μετρίασαν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, μέσω της κλαδικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

    Η αύξηση των επενδύσεων σε ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας και η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού με αύξηση των διαθέσιμων κλινών, σε συνδυασμό με την προσαρμοστικότητα στις νέες οικονομικές συνθήκες, που επέδειξε η τουριστική δραστηριότητα, πρέπει όχι μόνο να συνεχισθεί αλλά και να ενταθεί, ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και παράδειγμα του νέου προτύπου ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα”.

    stock-euro-burning-ecb-1

    Υπό προϋποθέσεις η ανάπτυξη 2,7%

    Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,7% το 2017 υπό την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας από τους δανειστές και ζήτησε για μία ακόμη φορά να προχωρήσει η ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, προειδοποιώντας ότι, εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή.

    Αναφορικά με τον τουριστικό κλάδο , παρατηρείται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 να αγγίζουν 54,3%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του συνόλου της οικονομίας (45,1%), φαινόμενο που όπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας “πρέπει να ερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί.”

    Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι η σταδιακή βελτίωση της οικονομίας αρχίζει να απεικονίζεται και στην πορεία αρκετών μακροοικονομικών δεικτών, όπως στην βιομηχανική παραγωγή , στις λιανικές πωλήσεις (αυξήθηκαν κατά 9,7% τον Ιούλιο), στη δημιουργία 237.817 νέων θέσεων εργασίας στο οκτάμηνο, και τέλος την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε 23,1%, έναντι 24,9% το προηγούμενο τρίµηνο και 24,6% το αντίστοιχο τρίµηνο του 2015.

    stock Traders and clerks react on the floor of the London Metal Exchange in the City of London February 14, 2012.

    Η ΤτΕ προβλέπει ότι η ανάκαµψη της οικονοµικής δραστηριότητας που ξεκινά από το β’ εξάµηνο του 2016 θα συνεχιστεί και το 2017 και 2018. Συγκεκριμένα, το 2016 αναµένεται µικρή µείωση του ΑΕΠ, της τάξεως του 0,3%, και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα.

    Ωστόσο όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η εκταμίευση των σχετικών δόσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στο ότι θα συνεχιστεί η διευκολυντική νοµισµατική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ελοχεύουν κίνδυνοι τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον όσο και από το εσωτερικό καθώς τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση.

    Ο διοικητής της ΤτΕ αναφερόμενος στον τουρισμό υπογράμμισε την ανάγκη να προσαρμοστεί το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να προσαρμοσθεί, στοχεύοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση του προϊόντος και την εξειδίκευση, καθώς φέτος επιτάθηκε η μείωση των τουριστικών εισπράξεων, παρά την άνοδο των επισκεπτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς ο ευφυέστερος Έλληνας Απόστολος Δοξιάδης κατάλαβε πρώτος την γκάφα του ΑΠΕ και όλων των Ελλήνων δημοσιογράφων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κροσέ του Μ. Ψύλου (διευθυντή του ΑΠΕ) στην ελληνική διπλωματία. Η μεγάλη γκάφα του ΑΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ