• Πολιτική

    Γεραπετρίτης σε Τσίπρα: Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε πόσους μετακλητούς είχατε-161 ήταν μόνο στο Μαξίμου

    • NewsRoom
    Γιώργος Γεραπετρίτης: Οι επτά αλλαγές του επιτελικού κράτους

    Γ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας


    Απαντήσεις στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος έδωσε ο υπουργός Επιρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας πως με το παρόν νομοσχέδιο μπαίνουν για πρώτη φορά σαφείς όροι για τον αριθμό τους. Ο υπ. Επικρατείας  επισήμανε πως ακόμα ψάχνουν να βρουν πόσους ακριβώς μετακλητούς είχε συνολικά η προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία. «Καταφέραμε να βρούμε μόνο τα εξής για υπουργεία, έναν αριθμό, 770 μετακλητούς. Η δική μας πρόβλεψη είναι 695. Για ποια αύξηση μας λέτε;».

    Μιλάτε για την Προεδρία της Κυβέρνησης αλλά κύριε Τσίπρα πρέπει να σας πως τα εξής: στην Γενική Γραμματεία της δικής σας κυβέρνησης υπηρετούσαν 55 μετακλητοί, άλλοι 86 στον Πρωθυπουργό και άλλοι 8 στον Αντιπρόεδρο. Σύνολο 161. Σήμερα περιορίζονται στους 100 και άλλοι 8 στον Αντιπρόεδρο, σύνολο 108», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος λίγο αργότερα, σε ερώτηση της κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφορικά με τους πρόσθετους υπαλλήλους που μπορούν να προστεθούν στον αυστηρά ορισμένο αριθμό μετακλητών που προβλέπει το νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε πως αφορά αποκλειστικά την περίπτωση 20 υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια στο Μαξίμου και μερικοί προσελήφθησαν πριν από τέσσερα χρόνια.

    Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας απέρριψε και τους ισχυρισμούς Τσίπρα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση αυτή δεν απολύτως καμία σχέση, ούτε μπορεί να συγκριθεί με την Τράπεζα της Ελλάδας. «Η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει στο ευρωσύστημα και κατά τούτο δεν μπορεί να επιβληθεί οτιδήποτε σε αυτήν. Επομένως η ΤτΕ είναι άλλης τάξεως ζήτημα σε σχέση με μια αρχή η οποία δεν είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη», εξήγησε.

    Αναφερόμενος στην διαδικασία τοποθέτησης των νέων υπηρεσιακών Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως είναι ψευδές πως η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε διαδικασία ΑΣΕΠ. «Οι προηγούμενες διαδικασίες ήταν φωτογραφικές, γι’ αυτό σας επεστράφησαν από την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης. «Γιατί το ΑΣΕΠ πρότεινε τρεις και στο τέλος διάλεγε ο υπουργός. Και η μία περίπτωση που διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ η Γενική Γραμματεία στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ήταν αυτή που είχατε διορίσει πολιτικά».

    Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έδειξε στην Ολομέλεια το ΦΕΚ όπου την ίδια μέρα υπήρχε η πράξη παραίτησης του ΓΓ και ταυτόχρονα η …τοποθέτησή του στην ίδια θέση με την άλλη διαδικασία”.

    «Το τι έχει συμβεί σε σχέση με το Ελληνικό θα το δείτε πολύ σύντομα, διότι πολύ σύντομα θα δείτε να εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που είχαν ανάσχεση, εκ του γεγονότος ότι υπήρχαν μέσα στην κυβέρνηση αντικρουόμενες λογικές, σε ό,τι αφορά τους συναρμόδιους υπουργούς», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό, σημειώνοντας μάλιστα ότι, αντιθέτως, πρώτο δείγμα γραφής, την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης της ΝΔ, ήταν οι μπουλντόζες στο Μάτι, «εκεί που έναν χρόνο έμεναν αδρανή υλικά που αποτελούσαν εύφλεκτη ύλη».

    Για την αναφορά του κ. Τσίπρα περί υπέρογκων συντάξεων και την αξίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση να δώσει ένα όνομα συνταξιούχου που έλαβε υπέρογκη σύνταξη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι «οι υπέρογκες συντάξεις δεν εξεδόθησαν διότι το υπουργείο Εργασίας πρόλαβε και δεν τις εξέδωσε αν και είχαν δρομολογηθεί».

    Σχολίασε επίσης ότι «συνιστά αθέμιτο πατερναλισμό που υποβαθμίζει βαθύτατα τον ελληνικό λαό», ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι έχασε τις εκλογές λόγω της παρέμβασης των μέσων Ενημέρωσης. «Ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει πάτρωνες. Ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του και με το πως αντιλαμβάνεται το μέλλον του», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

    Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε την πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει: «Κρατώ τη δήλωσή σας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να πετύχει. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη, με το ότι ούτε μια στο εκατομμύριο, δεν θα χάνατε τις εκλογές».

    Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για το επιτελικό κράτος κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για «ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και στους θεσμούς. «Αντί για αξιοκρατική στελέχωση επιχειρείται την άλωση του κράτους με επιλογή προσώπων από το κομματικό σας μητρώο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.



    ΣΧΟΛΙΑ