ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο» υπό τον τίτλο «Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης» αναφέρεται στον νόμο για το επιτελικό κράτος και κάνει λόγο για «σημαντικές αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης».
Συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης καταγράφει πέντε αλλαγές με πρώτη την «κανονικότητα και τυποποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης». Ακολουθεί η «γεωμετρική βελτίωση» του επιπέδου προσήλωσης των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών στις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ως τρίτη αλλαγή ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει την εγκατάσταση στην προεδρία της κυβέρνησης του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου («ΜΑΖΙ») και ως τέταρτη την για «πρώτη φορά στελέχωση των ιδιαίτερων γραφείων υπουργών, υφυπουργών και γραμματέων από ορισμένο αριθμό αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται στο νόμο χωρίς καμία παρέκκλιση».
Η πέμπτη αλλαγή στην οποία αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας είναι η στελέχωση και λειτουργία «με πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα και δομές εσωτερικού ελέγχου» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «η οποία συγκέντρωσε σε ένα σώμα όλα τα όργανα του Δημοσίου που ελέγχουν την ιδιωτική οικονομία».
Επισημαίνει ότι βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης «η εκπόνηση του εγχειριδίου νομοπαρασκευαστικής μεθοδολογίας», καθώς και η «επί θητεία τοποθέτηση υπηρεσιακών γραμματέων προερχόμενων από την διοίκηση με επιλογή από ανεξάρτητη επιτροπή».
Επίσης, επίκειται η δεύτερη φάση του επιτελικού κράτους που θα αφορά την κάθετη οργάνωση του στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει ότι το εγχείρημα του επιτελικού κράτους «περιγράφηκε με θετικό πρόσημο στην 4η Έκθεση μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τρέχουσα εβδομάδα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βλάσης Φρυσίρας: «Ο χρόνος ήταν απλόχερος απέναντί μου»
- Τιμές ρεύματος: Μεγάλες αυξήσεις στα μπλε τιμολόγια-Ποια είναι τα φθηνότερα μπλε
- Βύρων Βασιλειάδης: Ναυπηγεί 14 πλοία με την Venergy Maritime και υλοποιεί μεγάλη επένδυση στην Αίγυπτο με την Antipollution
- Ο Χορός των Ρόδων στο Μονακό, τα Μπαλέτα της Γενεύης για «καλό σκοπό», η Ελληνίδα «Μις Μαρπλ» και η «Απαγωγή», «η Ζωή μας Καλά» από την Αϊνόλα Τερζοπούλου, η Ευρώπη Ασφαλιστική για τους συνεργάτες της και Πάσχα στην Αθήνα;
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.