• Πολιτική

    Γεωργιάδης: Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών παραμένει

    • NewsRoom
    O υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

    O υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης


    Στις αιτίες των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας και στα μέτρα για την καταπολέμησή τους, με εργαλείο έναν «συμπεριληπτικό κοινωνικό διάλογο», προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην πρώτη ημέρα του διεθνούς, διήμερου συνεδρίου που γίνεται στην Αθήνα με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων και φορέων από 40 χώρες, με θέμα «ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας».

    Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ) Ιωάννης Πάιδας που μαζί με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και τη Διεθνή Ένωση Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS) διοργάνωσαν το συνέδριο, επεσήμανε ότι στο νέο διεθνές αβέβαιο περιβάλλον «παρατηρείται επίταση των ανισοτήτων, διεύρυνση των επισφαλών θέσεων εργασίας και έκθεση των πιο ευάλωτων σε νέους κινδύνους αποκλεισμού», προκλήσεις που ανοίγουν πεδίο για «δυναμικές πρωτοβουλίες διαλόγου, τις οποίες έχουν ήδη αναλάβει οι ανωτέρω θεσμικοί φορείς, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν την ατζέντα σε όλα τα πεδία: «Από την κλιματική αλλαγή, μέχρι την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, τις νέες δεξιότητες, την ισότητα των φύλων, την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων, τη διαχείριση της πολιτικής προστασίας, αλλά και τα επίκαιρα θέματα της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, καθώς και την ατζέντα των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης».

    Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στην παρέμβασή του δέχθηκε ότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει, καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής γυναικών και νέων στην άτυπη εργασία.

    Αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, είπε ότι έχουμε νομοθετήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για να παρακολουθούμε την εξέλιξη του εργατικού δυναμικού, μια μεταρρύθμιση που στην πλήρη εφαρμογή της, σε ένα περίπου έτος, θα συμβάλει στην μείωση της γκρίζας οικονομίας.

    Στόχος μας είναι, πρόσθεσε, έως το τέλος της θητείας μας το 2027 ο μέσος μισθός να έχει αυξηθεί περίπου 50%- στα 1.500 ευρώ- και να βοηθήσει να απαλειφθούν κάποιες ανισότητες. Προσβλέπουμε επίσης, πρόσθεσε, στην καλή ανάπτυξη που σημειώνει η ελληνική οικονομία και αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση της ανεργίας κατά 6,7% την τελευταία τετραετία.

    Ο πρόεδρος της AICESIS Τζον Τζέικομπς που αριθμεί 70 κράτη-μέλη, αναφέρθηκε στη συμβολή που μπορεί να έχουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και παρόμοια ταμεία από χώρες της Αφρικής και της Ασίας προκειμένου να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος κατά των ανισοτήτων.

    Στο εύρος της άτυπης εργασίας που φτάνει το 80% στο Τσαντ αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτικών Υπηρεσιών της αφρικανικής χώρας Αμπντουλά Μπάμι, σημειώνοντας ότι απ’ αυτή την κατάσταση πλήττονται κυρίως οι γυναίκες, καθώς και από το ψηφιακό χάσμα, προσθέτοντας ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο με σκοπό να αμβλυνθούν αυτές οι ανισότητες.

    Στις ανισότητες των δύο φύλων αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας της Ζιμπάμπουε Τζούλι Μόγιο, τονίζοντας ότι το φαινόμενο είναι έντονο στην εξορυκτική βιομηχανία και στην αγροτική παραγωγή της χώρας, για να προσθέσει ότι γίνεται ανακατανομή γαιών και ενισχύουμε τις μικρές εκμεταλλεύσεις υπέρ των νέων και των γυναικών.

    Εκπροσωπώντας την Διεθνή Οργάνωση Εργοδοτών(IOE), η Ακουστίνα Μόρνι μίλησε για τη δύσκολη πρόσβαση στα «ταλέντα» με συνακόλουθο χάσμα στις δεξιότητες και χαρακτήρισε επείγουσα προτεραιότητα να αρθούν αυτές οι αναντιστοιχίες στην προσφορά και στη ζήτηση εργασίας. Στο χάσμα αυτό υστερούν πάλι οι γυναίκες είπε και τόνισε ότι χρειάζεται βιομηχανική πολιτική για τις ΜμΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Εκ μέρους της διεθνούς ομοσπονδίας εργαζομένων (ITUC) o Ερικ Μάνζι σημείωσε ότι «το εισόδημα πρέπει να διανέμεται ισότιμα» και ζήτησε να αποφεύγονται οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας γιατί αυξάνουν τις ανισότητες.

    «Να έχουμε στο τραπέζι και τους τρεις» (κράτος, εργοδότες, εργαζομένους), τόνισε η αναπληρώτρια ΓΓ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) Μανουέλα Τομέι αν και δέχθηκε ότι είναι δύσκολη η ατζέντα με τις συνεχείς κρίσεις, την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.

    Στην ενότητα για την «καταπολέμηση των ανισοτήτων ως κλειδί για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία», ο υπουργός του Τσαντ είπε ότι η χώρα του νομοθέτησε συμμετοχή 30% των γυναικών στις κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο κ. Μόγιο είπε ότι η χώρα του αγωνίζεται για την άρση των ανισοτήτων φτωχών-πλουσίων αλλά και των φυλετικών διακρίσεων και ζήτησε διεθνή συνεργασία και ξένες επενδύσεις.

    Η εκπρόσωπος της ΔΟΕ, συνοψίζοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινωνικής προστασίας, στον τριμερή διάλογο, στην αντιπροσωπευτικότητα αυτού του διαλόγου και στον κίνδυνο εξατομίκευσης των εργασιακών σχέσεων.

    Το μεταναστευτικό ανέδειξε ως κύριο θέμα επέκτασης των ανισοτήτων ο εκπρόσωπος του Μαρόκου, σημειώνοντας ότι η χώρα του αποτελεί χώρα προέλευσης, διέλευσης και εγκατάστασης μεταναστών, αυξάνοντας τα προβλήματα κοινωνικής ένταξης.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Phoenix Vega Mezz: Επιστροφή κεφαλαίου 18 εκατ. ευρώ

    Tσιόδρας: Το Κέντρο δεν είναι ένα κοστούμι που το βγάζεις από τη ντουλάπα και το φοράς όποτε θέλεις

    ΚΡΙ-ΚΡΙ: Στα €30,19 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ