Έντονη πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η ακύρωση της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Νοσοκομείο Δράμας, ύστερα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του ιδρύματος. Η κυβέρνηση και ο υπουργός κάνουν λόγο για «στοχευμένη επίθεση» και αδικαιολόγητη ένταση, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων και οι τοπικοί φορείς μιλούν για «ειρηνική διαμαρτυρία» και καταγγέλλουν τη χρήση αστυνομικής βίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία «περιττή» και ακατανόητη, καθώς – όπως τόνισε – το Υπουργείο έχει ήδη προβεί σε ιστορικά υψηλές προσλήψεις γιατρών για το νοσοκομείο της Δράμας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη πρόσκληση προσλήψεων γιατρών στην ιστορία του ιδρύματος, ενώ η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες της.

1

Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση για περιορισμό του διαλόγου, σημειώνοντας πως «η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντοτε ανοιχτή», χωρίς να χρειάζονται διαδηλώσεις. Εξέφρασε απορία για την επιλογή των εργαζομένων να διαμαρτυρηθούν, τη στιγμή που – όπως είπε – έχουν ικανοποιηθεί τα περισσότερα από τα αιτήματά τους.

Ωστόσο, ανέφερε πως δεν έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα κι αυτός ήταν και ο λόγος της επίσκεψής του στο νοσοκομείο. «Αν ήταν λυμένα δεν θα χρειαζόταν να πάω. Έχουμε μεγάλη πρόοδο, θετική στο νοσοκομείο, προσλάβαμε συν δέκα γιατρούς τώρα, όμως δε βρήκαμε κανέναν παθολόγο, παρότι προκηρύξαμε πέντε θέσεις. Και ο λόγος που ήθελα να πάω εχθές ήταν για να δω από κοντά τι είναι αυτό που συμβαίνει και βρίσκουμε στη Δράμα όλες τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, αλλά όχι παθολόγους. (…) Γι’ αυτό ήθελα να πάω εκεί χθες λοιπόν, δεν πήγα για βόλτα.

Το να μου κάνουν διαδήλωση και να με υβρίζουν επί τρεις μέρες, δήθεν, για να ενδιαφερθώ για ένα νοσοκομείο που έχω εγκαταλείψει, ενώ στο νοσοκομείο αυτό κάνω τις περισσότερες προσλήψεις στην ιστορία του και έχω δώσει τα περισσότερα λεφτά για ανακαίνιση στην ιστορία του και να με βρίζουν και από πάνω, το βρίσκετε λογικό;

Επίσης αυτά, ότι δεν θέλανε φασαρίες, δεν τα ακούω ούτε ως αστείο. Όταν δεν θες φασαρίες, ούτε ντουντούκες βάζεις ούτε προσκλητήρια σε όλη την πόλη κάνεις, ούτε πας να σπρώξεις τον αστυνομικό κλοιό. Δεν υπήρξε καμιά επίθεση της αστυνομίας. Υπήρξε επίθεση στην αστυνομία. Η αστυνομία παρατάχθηκε στην είσοδο του νοσοκομείου και είπε, δεν σας αφήνω να περάσετε. Αυτοί αποφάσισαν να μπουν 30 μέτρα μέσα. Όταν υπάρχει αστυνομικός κλοιός, για να μπεις τριάντα μέτρα μέσα, με ποιο τρόπο θα μπεις; Δεν θα σπρώξεις αυτούς που είναι στον κλοιό; Θα διακτινιστείς;

Άρα, οι άνθρωποι αυτοί που σήμερα κλαίγονται για την αστυνομική βία, είναι αυτοί που επιτέθηκαν στην αστυνομία. Και αφού επιτέθηκαν στην αστυνομία, αφού έκαναν τρεις μέρες προσκλητήριο, αφού φώναζαν ντουντούκες, αφού με έβριζαν, με απειλούσαν, μετά με κατηγορούν γιατί δεν κάνω και διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ως προς το κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί όσα δεσμεύτηκε ο υπουργός κατόπιν των συναντήσεων που είχε με το σωματείο πριν έξι μήνες, σημείωσε «τα πάντα έχουν γίνει. Ό,τι μου ζήτησαν, έχουν γίνει όλα από πλευράς υπουργείου. Το αν πετύχαμε να βρούμε γιατρούς στο 100% είναι άλλο θέμα. Το υπουργείο, τις προσκλήσεις και τις προκηρύξεις τις έκανε. Κάναμε 20 προκηρύξεις θέσεων για τη Δράμα.

Βρείτε μου οποιαδήποτε εποχή στο παρελθόν που οποιοσδήποτε υπουργός προκήρυξε για τη Δράμα 20 θέσεις. Στην ουσία όλα τα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία θα έπρεπε να με κατηγορούν για εύνοια προς τη Δράμα. Το ανάποδο δηλαδή. Το γεγονός ότι δεν μπήκε κανένας παθολόγος, επαναλαμβάνω, δεν με ευχαριστεί, αλλά είναι και ο λόγος που ήθελα να πάω για να δω τι συμβαίνει».

Ερωτηθείς τέλος, αν θα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μέτρα για την Υγεία, επισήμανε «πάντα έχουν. Ο πρωθυπουργός δεν αφήνει την υγεία απέξω».

Η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιάννης Παπαδόπουλος, διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί βίας και χαρακτήρισε τη συγκέντρωση «απολύτως ειρηνική». Όπως υποστήριξε, η κινητοποίηση είχε ως στόχο ο υπουργός να συνομιλήσει με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας – όπως καρκινοπαθείς, ΑμεΑ και συνταξιούχους – οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να του εκθέσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι υπήρξε μεμονωμένο απαράδεκτο σχόλιο χρήστη κάτω από σχετική ανάρτηση του σωματείου, το οποίο διαγράφηκε άμεσα, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο επίθεσης σε αστυνομικό. Μάλιστα, επικαλέστηκε δήλωση του αστυνομικού διευθυντή Δράμας, ο οποίος φέρεται να διαψεύδει τους ισχυρισμούς για φθορά ενδυμασίας αστυνομικού και επισημαίνει την καλή σχέση του με το σωματείο.

Σχετικά με το έργο του υπουργείου, ο πρόεδρος αναγνώρισε πως πράγματι έγινε μια μεγάλη προκήρυξη 20 θέσεων ιατρών, εκ των οποίων οι 10 καλύφθηκαν – ωστόσο, όπως επεσήμανε, δεν έχει υπάρξει πρόοδος στα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, ιδίως στο μη ιατρικό προσωπικό. Έφερε ως παράδειγμα το ακτινολογικό τμήμα, στο οποίο υπηρετούν μόλις 7 από τις 22 προβλεπόμενες θέσεις χειριστών, με αποτέλεσμα ο μαγνητικός τομογράφος να υπολειτουργεί.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το σωματείο εγγυήθηκε πλήρως την ασφάλεια του υπουργού, επισημαίνοντας ότι το επεισόδιο με τις αστυνομικές δυνάμεις προκλήθηκε από την απόφασή τους να απαγορεύσουν την κίνηση διαδηλωτών από την είσοδο προς τον προαύλιο χώρο, με αποτέλεσμα εντάσεις και χρήση χημικών.

 

Διαβάστε επίσης 

Χρίστος Δήμας: Επενδύουμε σε μια νέα γενιά έργων στις οδικές και συγκοινωνιακές συνδέσεις, αλλά και στους υδάτινους πόρους

ΥΠΕΘΟ: Στο 1,7% ο ρυθμός ανάπτυξης του 2ου τριμήνου σε ετήσια βάση

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε στα 19,48 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα στην Ελλάδα στο 7μηνο