• Πολιτική

    Γεωργιάδης: Έχουµε σχέδιο για το πώς η αγορά εργασίας θα επιστρέψει στην κανονικότητα

    • NewsRoom
    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    «Έχουµε ένα συγκροτημένο σχέδιο, µε ορίζοντα τετραετίας, για το πώς η αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Epsilon7.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εντός της τετραετούς κυβερνητικής θητείας, ο υπουργός απάντησε:

    «Εν µέσω χρεοκοπίας, σε πολλά θέματα φύγαμε από την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Εγώ, ως υπουργός Εργασίας, δεν θέλω η Ελλάδα να είναι εκτός ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου ούτε θέλω να είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα.

    Θέλουμε να ακολουθούμε στο σύνολο την κανονική ζωή του εργασιακού βίου των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Όσο η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες και όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, θα μπορούμε να το κάνουμε, αλλά χωρίς να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:

    «Μόνο αν αποκτήσουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα γίνει κατάχρηση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν».

    Όσον αφορά στο αίτημα του κλάδου του επισιτισμού για την κατάργηση των τεκμαρτών ημερομισθίων, ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε απολύτως υπέρ του συγκεκριμένου αιτήματος και υπογράμμισε ότι σκοπεύει να το ρυθμίσει σε επόμενο νομοσχέδιο.

    «Έχουν δίκιο. Το τεκμαρτό ημερομίσθιο έρχεται από το παρελθόν σε εποχή που πλέον δεν συμβαδίζει µε την πραγματικότητα, δυσκολεύει τις επιχειρήσεις και, τελικά, στερεί εισοδήματα από τον εργαζόμενο» σημείωσε.

    Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης, σε συνεργασία µε το ΙΝ.Σ.Ε.Τ.Ε., ώστε να προετοιμαστούν χιλιάδες νέοι, για να εργαστούν στον τουρισμό την επόμενη περίοδο.

    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, χαρακτήρισε τον νέο εργασιακό νόμο ως εξαιρετικά φιλεργατικό, ενώ, για το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024, σχολίασε ότι οι τριετίες θα φέρουν πραγματικές αυξήσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκρέκας: Γιατί βάλαμε πρόστιμα στις 2 πολυεθνικές – Πρέπει να διορθώσουν τις τιμές, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι

    Πάνος Σκουρλέτης: Εξετάζει προσφυγή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το τρολ Πεν Νταλαούρα

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τι θα προσφέρει το νέο τιμολόγιο – Οι επιδοτήσεις για θέρμανση από ηλεκτρική ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ