• Πολιτική

    George Soros: Γιατί δεν έπαιξα αυτή τη φορά την στερλίνα

    • NewsRoom
    George Soros Σόρος


    Ο George Soros είναι δισεκατομμυριούχος ο οποίος είχε κερδίσει μία περιουσία το 1992 σορτάροντας την στερλίνα. Αυτή τη φορά, ωστόσο ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι, σε αντίθεση με τα όσα γράφονται στο βρετανικό Τύπο, δεν βγήκε κερδισμένος από τοποθετήσεις του εναντίον της στερλίνας την παραμονή του Brexit.

    Μάλιστα παραμονές της κάλπης που έφερε Brexit ο μεγαλοεπενδυτής είχε προειδοποιήσει σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian πως τυχούσα έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έφερνε αναταραχές οι οποίες θα έπλητταν το βρετανικό νόμισμα και τη βρετανική οικονομία, με τις επιπτώσεις να γίνονται πιο αισθητές κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Σε ορισμένα δημοσιεύματα βέβαια, αναφερόταν το γεγονός ότι ο ίδιος επένδυε σε χρυσό τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα. Mε το άνοιγμα των χρηματιστηρίων την Παρασκευή, οι δείκτες και η στερλίνα καταβαθρώθηκαν και σίγουρα «χαρτιά» όπως ο χρυσός πήραν την ανιούσα.

    «Ο George Soros δεν κερδοσκόπησε σε βάρος της στερλίνας την ώρα που υποστήριζε πως η Βρετανία έπρεπε να μείνει στην ΕΕ» ανέφερε το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωπός του.

    «Στην πραγματικότητα, η θέση του ήταν αντίθετη όσον αφορά τη στερλίνα (long)» ανέφερε, λέγοντας ότι «ωστόσο, εξαιτίας της γενικότερης επιφυλακτικής στάσης του, δεν είχε κέρδη από άλλες επενδύσεις».

    Ο επενδυτής George Soros αργότερα δήλωσε ότι η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit καθιστά τη «διάλυση της ΕΕ ουσιαστικά μη αναστρέψιμη» και ότι οι συνέπειες του δημοψηφίσματος της Πέμπτης πιθανόν να βλάψουν τη Βρετανία.

     «Η Βρετανία, τελικά, μπορεί ή όχι να είναι σχετικά ευημερούσα σε σχέση με άλλες χώρες αποχωρώντας από την ΕΕ, αλλά η οικονομία της και οι πολίτες της θα πληγούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», έγραψε σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα Project Syndicate.



    ΣΧΟΛΙΑ