• Πολιτική

    Γεννηματά: «Κάποιοι μέχρι χθες μιλούσαν για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα κάνουν σημαία την ΠΑΣΟΚολαγνεία»

    • NewsRoom
    Μαρέβα Μητσοτάκη για Φώφη Γεννηματά: Ήταν σύμβολο θάρρους και πίστης-Θα την θυμόμαστε για πάντα

    Φώφη Γεννηματά


    Την απόφασή της να διεξαχθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με γρήγορες διαδικασίες υπεραμύνθηκε στη  σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου η Φώφη Γεννηματά. Μια συνεδρίαση από την οποία επέλεξε να μην παραβρεθεί Νίκος Ανδρουλάκης.

    Σύμφωνα με την εισήγηση της Βασίλη Κεγκέρογλου, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προτάθηκε να διεξαχθεί στις 23-24 Νοεμβρίου. Ημερομηνία που αναμένεται να γίνει αποδεκτή τελικά.

    Κατά την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την στρατηγική επιλογή συγκρότησης και ενίσχυσης του Κινήματος Αλλαγής. Είπε συγκεκριμένα: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ. Είναι ο κινητήριος μοχλός, ο πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής”. Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δεσμεύει όλους απόλυτα η απόφαση του δημοκρατικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και της εντολής των χιλιάδων πολιτών που προσήλθαν. “Αυτή την εντολή δεν θα την προδώσουμε. Είναι η εντολή των 220.000 πολιτών που προσήλθαν πριν δυο χρόνια στη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής των 65.000 μελών που ψήφισαν για εκλογή συνέδρων και των 4.500 δημοκρατικά εκλεγμένων μελών που συμμετείχαν στο Συνέδριο», τόνισε.

    Σε υψηλούς τόνους, η Φώφη Γεννηματά εξήγησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, παραμένει ζωντανό, μέσα από το Κίνημα Αλλαγής και το ζητούμενο σήμερα είναι ο τρόπος προσαρμογής του καταστατικού και της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση, για την λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής».

    Απάντησε έτσι στη κριτική που της ασκείται, γιατί δεν επιθυμεί να εκλεγούν όργανα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι «τις δημοκρατικές διαδικασίες δεν τις σεβόμαστε a la carte».

    Η κα Γεννηματά απάντησε και στη κριτική πως δεν επιθυμεί να εκλεγούν σύνεδροι, λέγοντας συγκεκριμένα: «Η απάντηση είναι σαφής. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει οργανώσεις βάσης, επομένως δεν μπορεί να εκλέξει τώρα συνέδρους. Και δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε νέες. Θα ήταν σε ευθεία αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις μας.

    Οργανώσεις έχει το Κίνημα Αλλαγής στο οποίο μετέχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά συντριπτική πλειοψηφία.

    Δεν κάνουμε βήματα πίσω, βήματα που μπορεί να μας οδηγήσουν στο γκρεμό.

    Σύνεδροι θα είναι οι εκλεγμένοι σύνεδροι του συνεδρίου του 2015, που παραμένουν ΠΑΣΟΚ. Και οι εκλεγμένοι σύνεδροι, μέλη ΠΑΣΟΚ, του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής του 2019 και φυσικά τα μέλη της ΚΟΕΣ.

    Δηλαδή, συνέδριο με εκλεγμένους αντιπροσώπους και ανοιχτές πόρτες».

    Απευθυνόμενη στους διαφωνούντες, τόνισε πως οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει σε δυισμό και αυτοϋπονόμευση. «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με δυο παράλληλους κομματικούς μηχανισμούς σε τοπικό, νομαρχιακό, περιφερειακό, κεντρικό επίπεδο. Είναι διαλυτικό από κάθε άποψη. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσχηματικά και μετατρέπουν τις αυτονόητες επιλογές σε τεχνητή κρίση. Όλοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον δημόσιο διάλογο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ», συνέστησε σε βουλευτές και στελέχη.

    «Κάποιοι που μέχρι χθες μιλούσαν για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα κάνουν σημαία την ΠΑΣΟΚολαγνεία. Πόσες θέσεις θα αλλάξουν ακόμα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους; Είναι προσωπικοί; Είναι πολιτικοί; Ποιους εκφράζουν στην παράταξη; Ταυτίζονται με την πλειοψηφία της λαϊκής μας βάσης; Ερωτώ; Προφανώς όχι. Επιτρέψτε μου λοιπόν να νιώθω τεράστια οργή για αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το συναίσθημα των αγνών ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ. Ένα συναίσθημα που μας ενώνει όλους εμάς, που είμαστε σήμερα εδώ. Και που μείναμε. Μείναμε εδώ και δώσαμε, δίνουμε και θα δίνουμε τη μάχη», ανέφερε η κα Γεννηματά.

    Χρησιμοποιώντας προσωπικό τόνο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι είναι ώρα ευθύνης και ενότητας με καθαρές εξηγήσεις και αποδέχθηκε ότι «την ενότητα και την κοινή μας πορεία, έχω πράγματι εγώ την πρώτη ευθύνη να την διασφαλίσω. Το πράττω και θα συνεχίσω. Αταλάντευτα. Απλώνω πρώτη το χέρι και ζητώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Με τις διαφορές μας, με τις διαφωνίες μας. Αλλά όλοι μαζί και συντεταγμένα.

    Γιατί πιστεύω βαθιά στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Γιατί πιστεύω βαθιά στο ΠΑΣΟΚ. Στο ΠΑΣΟΚ που πίστεψε ο ελληνικός λαός και αγωνίστηκε για μια ελπίδα που δεν διαψεύστηκε ποτέ».

    Η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέροντας ότι πορεύεται στα χνάρια των συντηρητικών επιλογών και των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα, καθώς και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «αρνείται να καταλάβει γιατί έχασε τις εκλογές, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησαν την χώρα μας οι βαθιά συντηρητικές, καθεστωτικές και τυχοδιωκτικές του επιλογές». Επίσης, επανέλαβε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοϋποστηρίζονται, καλύπτοντας ο ένας τις ευθύνες του άλλου.

    Παύλος Γερουλάνος: «Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα πνιγεί στην ασφυκτική αγκαλιά του ΚΙΝΑΛ»

    Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στο όραμά του για το ΠΑΣΟΚ.

    «Νιώθω από αυτά που ακούω ότι έχουμε έρθει εδώ για μια απλή διεκπεραίωση. Να υπηρετήσουμε μια γραφειοκρατική υποσημείωση στη μεγάλη ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης. Να επεκτείνουμε τη θητεία της Προέδρου ώστε να παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όσο είναι αρχηγός του ΚΙΝΑΛ. Και να το κάνουμε γρήγορα ώστε να μην, όπως λένε, δοθεί έδαφος στην εσωστρέφεια», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του.

    «Είμαι εδώ για να σας πω ότι ο ρόλος μας είναι μεγαλύτερος. Πολύ πιο ουσιαστικός. Η προσωπική και η πολιτική μας υπόσταση είναι πιο βαριά. Και ότι η δημοκρατία δεν οδηγεί ποτέ στην εσωστρέφεια», συνέχισε και εξήγησε: Γνωρίζω καλά ότι δεν υπάρχει ένας από εσάς που δεν βιώνει το τεράστιο κενό που υπάρχει στη χώρα μας. Ένα κενό πολιτικό. Κενό πολιτικών προτεραιοτήτων, στρατηγικών στόχων, εθνικού οράματος. Απουσιάζει ουσιαστικά ένας πολιτικός φορέας που πιστεύει στον Έλληνα και την Ελληνίδα. Που πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να σταθούμε λίγο ψηλότερα, στις δικές μας δυνάμεις. Ένας πολιτικός φορέας που πιστεύει ότι αυτή η χώρα αξίζει καλύτερα και γνωρίζει καλύτερα τις δυνάμεις της».

    «Αυτό που απουσιάζει είναι ένας πολιτικός φορέας που πιστεύει ότι κέντρο της πολιτικής είναι ο Άνθρωπος και ότι μόνο βάζοντας τον Άνθρωπο και τα δικαιώματά του στο επίκεντρο της πολιτικής μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον της χώρας», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος. «Όσο οι πολιτικές μας προτεραιότητες δεν διασφαλίζουν, το δικαίωμά μας στην ισότητα, το δικαίωμά μας στη δημοκρατία και την πρόοδο, το δικαίωμά μας στην ασφάλεια και τη δημιουργία, και όσο δεν τα διασφαλίζουν για όλους τους Έλληνες, αυτή η χώρα θα είναι για τους πολίτες της μια χώρα δυο ταχυτήτων».

    Ο κ. Γερουλάνος εξήγησε πως για να παραχθεί ο πραγματικός πλούτος που έχουμε ανάγκη, ο οποίος πρέπει να είναι κοινωνικός, πολιτισμικός και οικονομικός, χρειάζεται να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης. «Με μια ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας έτσι ώστε οι θεσμοί στην Ελλάδα να λογοδοτούν πρωτίστως στον πολίτη και, δεύτερον, με ένα μοντέλο οικονομικό που εστιάζει στον πλούτο που δημιουργούμε εμείς».

    «Με άλλα λόγια, λείπει ένα πολιτικό όραμα, και άρα ένα πολιτικό κόμμα, που πιστεύει στο δικαίωμα όλων μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και το δικαίωμα όλων μας να συνδιαμορφώσουμε την κοινή μας πορεία. Θα σας πω, επίσης, ότι απουσιάζει από τη χώρα μας, και ειδικά από τον χώρο μας ένα κόμμα που να αντιλαμβάνεται την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα και τους Έλληνες», ανέφερε. «Το ΠΑΣΟΚ που λείπει είναι το ΠΑΣΟΚ που ξέρει να αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, χωρίς εξαιρέσεις».

    «Αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα πνιγεί στην ασφυκτική αγκαλιά του ΚΙΝΑΛ.  Ένα κόμμα που δεν ξεκίνησε με γνώμονα τις ανάγκες του Έλληνα αλλά για τις ανάγκες μερικών λεγόμενων «πρωτοκλασάτων» να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χωρίς να δεσμεύονται από το όραμα, τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ».

    «Είναι προφανές, σε μένα τουλάχιστον, ότι ένα κόμμα που δεν υπηρετεί τη δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει ο φορέας της δημοκρατίας. Φορέας ενός οράματος που πιστεύει πραγματικά στον Έλληνα. Και για αυτό πίστευα και θα πιστεύω πάντα σε ένα ΠΑΣΟΚ που αντιλαμβάνεται το αύριο. Για να χτίσουμε αυτό το ΠΑΣΟΚ χρειαζόμαστε ένα συνέδριο πολιτικό. Ανοιχτό, δημοκρατικό, ουσιαστικό με σεβασμό στον κόσμο που θέλει να συμμετέχει. Και όχι μόνο διεκπεραιωτικό. Ένα συνέδριο που θα αλλάξει το καταστατικό αλλά θα συζητήσει ΚΑΙ θέσεις ΚΑΙ στρατηγική με βάση τις αρχές και τις αξίες του. Ένα συνέδριο που θα κάνει πάλι το ΠΑΣΟΚ δυνατό, πατριωτικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό. Πραγματικά δημοκρατικό», εξήγησε ο κ. Γερουλάνος.

    «Και σε ένα τέτοιο συνέδριο είναι πολλοί από εμάς που θα δεχόντουσαν να παραταθεί η θητεία της Προέδρου. Αντί για αυτό μας ζητούν ένα συνέδριο που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σφραγίδα. Που θα το αδρανοποιήσει. Που θα αφαιρέσει και το τελευταίο οξυγόνο από τον μόνο φορέα που γνωρίζω που έχει τη δυνατότητα να είναι όλα τα παραπάνω για να υπηρετήσει τις ανάγκες των Ελλήνων. Ένα συνέδριο που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην “Ποταμοποίησή” του. Δεν του αξίζει. Διότι μια τέτοια απόφαση, αν την πάρουμε, θα την πάρουμε, από φόβο. Από ανασφάλεια. Θα την πάρουμε διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε ψηλότερα και αν δεν μπορούμε να πάμε εμείς ψηλότερα πώς θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα; Γι’ αυτό, σας λέω ότι ο ρόλος μας δεν είναι να γίνουμε μια υποσημείωση στη μεγάλη ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης αλλά οι άνθρωποι που θα πουν με σθένος ότι αυτή η χώρα αξίζει καλύτερα και ότι εμείς θα την πάμε εκεί», συνέχισε ο κ. Γερουλάνος.

    «Και για να το αποδείξω ότι τα εννοώ, θα αποσύρω το όνομα μου από υποψήφιος για το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Θα παραμείνω επικεφαλής της Παράταξης όπως εκλέχτηκα διότι ποτέ δεν έφυγα από μάχη για την Παράταξη, όσο δύσκολη και να είναι αλλά θα δουλέψω με τους εξαιρετικούς δημάρχους που έχουμε σε όλη την Ελλάδα για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές και θα προτείνω ένα ψηφοδέλτιο που ο πρώτος δήμαρχος που θα εκλεγεί θα είναι και ο επικεφαλής», ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ