• Πολιτική

    Γάμος ομοφύλων: Τα κέρδη Μητσοτάκη, η «γρατζουνισμένη» ΝΔ, οι φόβοι της επόμενης ημέρας και τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

    Αρχίζουν τώρα τα δύσκολα για την κυβέρνηση;


    Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ιστορική όχι γιατί ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που έτσι κι αλλιώς έχει προκαλέσει τριγμούς στα κόμματα και διχασμό στην κοινωνία, κι εν πάση περιπτώσει έχει πολλές αμφιλεγόμενες πλευρές.

    Ηταν, όμως, μια ψηφοφορία η οποία μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, ακόμη κι αν σε λίγες εβδομάδες «δεν θα το θυμάται κανένας», όπως έλεγαν στην κυβέρνηση.

    Ωστόσο, αυτά που έγιναν χθες με τις ομιλίες και την ψηφοφορία μπορεί να σηματοδοτούν πολλές εξελίξεις, όχι μόνο μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά και μετά από αυτές.

    Και θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα διαχειριστούν τα κόμματα το νέο τοπίο στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, ειδικά η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ με την περίπτωση του Παύλου Πολάκη.

    Κατ’ αρχάς, ακόμη κι αν 51 βουλευτές της ΝΔ (31 αποχές και 20 όχι) που αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο, είναι μεγάλο νούμερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του κερδισμένο. Είναι ο αρχηγός μιας συντηρητικής παράταξης που πέρασε ένα άκρως προοδευτικό νομοσχέδιο, που «έκλεψε» δηλαδή την προοδευτική ατζέντα από τα κόμματα του κέντρου και της Αριστεράς.

    Και μπορεί να καυχιέται ότι προχώρησε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση σέρνοντας τα άλλα κόμματα να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση. Κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, εξαιτίας του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου.

    Το κέρδος για Μητσοτάκη

    Δύο σημεία μετά την ψηφοφορία είναι σημαντικά, και το κέρδος για τον κ. Μητσοτάκη. Το πρώτο ότι η Ελλάδα έπαιξε σε όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ως η πρώτη ορθόδοξη χώρα που ψηφίζει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Και μην το ξεχνάμε: Με μια κυβέρνηση που ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το δεύτερο είναι ότι κατάφερε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με το να μην κάνουν πίσω σε αυτό που είχαν υποσχεθεί. Το να χειροκροτούν μέλη της συγκεκριμένης κοινότητας για ένα νομοσχέδιο που πέρασε χάρη στο συντηρητικό κόμμα της χώρας, είναι δείγμα της βαθιάς διείσδυσης της ΝΔ σε χώρους που δεν είχε ποτέ.

    Φυσικά δεν θα ψηφίσουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες τον κ. Μητσοτάκη επειδή πέρασε τον νομοσχέδιο. Ούτε και θα τον καταψηφίσουν όσοι διαφωνούν. Αλλά ο πρωθυπουργός κατάφερε χθες να φαίνεται πιο προοδευτικός από τους κατ’ όνομα προοδευτικούς προωθώντας μια ατζέντα που ανήκει ξεκάθαρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο κι αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν το πιστεύει. Αλλά ποιος τον ρωτάει;

    Ως εδώ τα οφέλη για την κυβέρνηση, διότι υπάρχουν και πολλά αρνητικά. Η Νέα Δημοκρατία έχει γρατζουνιστεί από αυτή τη διαδικασία.

    Κατ’ αρχάς δεν κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των διαφωνούντων και οι 51 συνολικά βουλευτές είναι σχεδόν το 1/3 της Κ.Ο. Βεβαίως δεν είναι βουλευτές που συγκροτούν συνολικό μέτωπο κατά του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, όμως κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον.

    Οι βουλευτές που καταψήφισαν ή απείχαν ανήκουν στο δεξιό – συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ που εκφράστηκε με εύγλωττο τρόπο από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε μια μεστή ομιλία, ακραία σε πολλά σημεία, και με μια εμφανή προσπάθεια να φτιάξει μια συνολική ατζέντα που έχει μέσα εθνικά θέματα, μεταναστευτικό, ανθρώπινα δικαιώματα, πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια που «πουλάει» άλλωστε καλά όλα αυτά τα χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός.

    Είναι σίγουρο ότι η αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής σε αρκετά σημεία δεν θα οδηγήσει τον κ. Σαμαρά σε άλλες κινήσεις εκτός της ΝΔ ή να θελήσει να γίνει εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη.

    Δήλωσε, όμως, παρών, και ότι θα συνεχίσει να είναι ενοχλητικός για την κυβέρνηση, μαζί με τους βουλευτές στους οποίους ασκεί επιρροή.

    Ερωτηματικό για το Μαξίμου είναι τι θα κάνει με τους υφυπουργούς που δεν ψήφισαν, δηλαδή τον κ. Κελέτση, τον κ. Μπούγα, την κ. Κεφάλα. Το πιο πιθανό είναι να τους «τιμωρήσει» σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό, αν και ακούγονται φωνές για άμεση παραίτησή τους από την κυβέρνηση. Ιδωμεν…

    Ο φόβος και για άλλα νομοθετήματα

    Και πάμε στην πολιτική ουσία. Τι θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία αν έρθουν κι άλλα νομοθετήματα που «ενοχλούν» τη διακριτή πλέον συντηρητικής πλευρά του κόμματος; Τι θα κάνουν οι βουλευτές π.χ. για τα Μνημόνια που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και τα οποία δεν έχουν περάσει από τη Βουλή;

    Τι θα συμβεί με τις παρεμβάσεις για την είσοδο αλλοδαπών εργαζόμενων στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν θέσεις εργασίας;

    Είναι σίγουρο ότι το Μαξίμου θα έρθει σε πολλή δύσκολη θέση αν υπάρξουν τόσες πολλές διαρροές και σε άλλες ψηφοφορίες και τα νομοθετήματα περνούν με ψήφους άλλων κομμάτων.

    Και το τελευταίο: Για τη ΝΔ μπορεί να υπάρξει σημαντική απώλεια ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, όχι μόνο μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απώλεια τουλάχιστον 10 μονάδων για το κυβερνών κόμμα και μεγάλη άνοδο των κομμάτων δεξιάς της ΝΔ, κυρίως του κόμματος των κηραλοιφών μόνο… για άνδρες. Είναι ένα πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη μια ισχυρή ακροδεξιά – λαϊκίστικη, ψεκασμένη ενιαία παράταξη που έχει και τις ευλογίες της Εκκλησίας. Όπως πρόβλημα είναι για τον πρωθυπουργό η διάρρηξη των σχέσεών του με τον Αρχιεπίσκοπο και πολλούς μητροπολίτες.

    Και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αν οι ευρωεκλογές δείξουν ότι η παντοδυναμία Μητσοτάκη έχει χτυπηθεί καίρια, ακόμη κι αν απέναντί του έχει μια προβληματική αντιπολίτευση.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

    Όσο για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Εν αναμονή αποφάσεων για τις κυρώσεις που θα επιβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης στους διαφωνούντες, τον Παύλο Πολάκη, τη Νίνα Κασιμάτη, τον Όθωνα Ηλιόπουλο. Ειδικά τον πρώτο, θα τολμήσει να τον «ξεφορτωθεί» δείχνοντας ηγετική πυγμή; Το πιθανότερο είναι να του αφαιρέσει απλά τις αρμοδιότητες του υπερσυντονιστή φοβούμενος ότι ένας Πολάκης εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανεξέλεγκτος, χωρίς να αποκλείεται και η δημιουργία πολιτικού φορέα από τον κρητικό βουλευτή, που θα αφορούσε δυνάμεις από τον κ. Κασσελάκη. Μυστήριο αποτελεί η αποχή του κ. Ηλιόπουλου ενώ έκπληξη είναι το παρών της κ. Κασιμάτη. Ενδεχομένως το ξεκαθάρισμα λογαριασμών να γίνει στις 22 Φεβρουαρίου όπου και ξεκινά το Συνέδριο του κόμματος.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει να αντιμετωπίσει 11 αποχές βουλευτών του, αριθμός μεγάλος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι στελέχη που πάνε απέναντί του για όλα τα θέματα. Πιθανόν στη Χαριλάου Τρικούπη να περιμένουν το χρόνο να γιατρέψει τις πληγές, το θέμα να ξεχαστεί και να μην τους κοστίσει τη δεύτερη θέση που εποφθαλμιούν στις ευρωεκλογές.

    Ωστόσο θα πρέπει να δουν στο ΠΑΣΟΚ ότι αυτό που συνέβη χθες είναι ταυτοτικό πρόβλημα. Ενα προοδευτικό, σοσιαλιστικό κόμμα, που είχε στο πρόγραμμά του τον γάμο των ομόφυλων, δεν εμφανίζει καλή εικόνα να έχει το ένα τρίτο της Κ.Ο. του ομάδας απέναντι στο νομοσχέδιο.

    Αλλο το πρόβλημα για ένα συντηρητικό κόμμα όπως η ΝΔ και άλλο για ένα ΠΑΣΟΚ που θα έπρεπε να στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων συμπαγές και χωρίς να σέρνεται από σκοταδιστικές θεωρίες. Και ίσως θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο μεγάλος χαμένος της ψηφοφορίας δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης αλλά ο κ. Ανδρουλάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    BC Partners: Στο €1,5-1,7 δισ. ο πήχης για την πώληση της Nova- Ποιο fund ενδιαφέρεται

    Αποκλειστικό: Τι ζητά η JPMorgan για τη Viva Wallet – Τι λένε οι Αμερικανοί στην αγωγή για την πλευρά Καρώνη

    Ηχηρό μήνυμα ΤτΕ σε Καρώνη και Dimon: «Βρείτε τα τώρα, όχι στα δικαστήρια»
     



    ΣΧΟΛΙΑ