• Πολιτική

    Γάμος ομοφύλων: Εγκρίθηκε με 176 «ναι» το νομοσχέδιο στη Βουλή – 20 «όχι» και 31 αποχές στη ΝΔ, 2 «απών» στον ΣΥΡΙΖΑ και 11 στο ΠΑΣΟΚ

    • NewsRoom
    Βουλή


    Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, το οποίο δίνει πρόσβαση σε αυτόν και στα ομόφυλα ζευγάρια.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν βουλευτές από τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς.

    Αντίθετα, κατά του νομοσχεδίου θα ταχθούν το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

    Ειδικότερα, ψήφισαν 254 από τους 300 βουλευτές, με 176 να ψηφίζουν «ΝΑΙ»,  76 «ΟΧΙ» και 2 να δηλώνουν «Παρών». Κάτι που σημαίνει πως 46 βουλευτές απείχαν.

    Από τη ΝΔ  υπερψηφίσουν 107 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, 31 απείχαν ενώ 20 καταψήφισαν.

    Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που απείχαν ήταν και 4 μέλη της κυβέρνησης: Πρόκειται για τους Μάκη Βορίδη, υπουργός Επικρατείας, Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σταύρος Κελέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Γιάννης Μπούγας, υφυπουργός Δικαιοσύνης.

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απείχαν δύο βουλευτές, ο Παύλος Πολάκης και ο Όθων Ηλιόπουλος, ενώ «παρών» ψήφισε επί της αρχής η Νίνα Κασιμάτη, η οποία υπερψήφισε αρκετά από τα άρθρα.

    Από το ΠΑΣΟΚ απείχαν οι βουλευτές Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πουλας, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακα, Κωνσταντινόπουλος, Μπαραν, Πανας και Νικολαΐδης, ενώ οι υπόλοιποι υπερψήφισαν.

    Απώλειες κατέγραψε και η Νέα Αριστερά καθώς απόντες ήταν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, Χουσεΐν Ζεΐμπέκ (Ξάνθης) και Οζγκιούρ Φερχάτ (Ροδόπης).

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χουρδάκης ψήφισε επί της αρχής «παρών».

    Συνολικά υπήρξαν 67 διαφοροποιήσεις από την κομματική θέση σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

    Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επιβάλει κομματική πειθαρχία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δίνοντας την ευκαιρία στους βουλευτές της να εκφράσουν ελεύθερα τις επιφυλάξεις τους και να επιλέξουν είτε την καταψήφιση του νομοσχεδίου, είτε την αποχή, χωρίς συνέπειες.

    Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Στέφανου Κασσελάκη, είχε προειδοποιήσει πως θα υπάρχουν συνέπειες για όποιον βουλευτή του κρατήσει διαφορετική στάση από την επίσημη του κόμματος, που είναι υπέρ του νομοσχεδίου.

    Διαβάστε επίσης

    Σαμαράς: Προφανώς καταψηφίζω, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομοφύλων

    Πολάκης: «Απών» στο ν/σ για ομόφυλα ζευγάρια – «Μη με ψάχνετε, έχω χειρουργείο»

    Σπύρος Μπιμπίλας: Η προσωπική του αναφορά που απέσπασε το χειροκρότημα της Βουλής



    ΣΧΟΛΙΑ