• Πολιτική

    Γαλλία: Πλήγμα για τον Μακρόν η κυριαρχία της Λεπέν

    • NewsRoom


    Την εδραίωση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) ως κυρίαρχης δύναμης στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο κατέγραψαν οι ευρωεκλογές την Κυριακή στη Γαλλία. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέκτησε την πρώτη θέση με ποσοστό γύρω στο 24%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον πολιτικό σχηματισμό «Η Δημοκρατία σε Κίνηση» (LREM) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που περιορίστηκε στο 22,5%.

    Το αποτέλεσμα συνιστά πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει ο ίδιος πρώτο ρόλο στην αναμέτρηση, μετατρέποντάς τη σε προσωπική μονομαχία του με τη Λεπέν. Οι δύο λίστες εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών, 23, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 50,12%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το 2014. Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την άνοδο των οικολόγων του EELV, με το 13,47% των ψήφων και 13 έδρες, στην τρίτη θέση.

    Η λίστα της δεξιάς, Les Republicains, εξασφαλίζει το 8,48% των ψήφων (8 ευρωβουλευτές), μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) με 6,31% και 6 ευρωβουλευτές και την σοσιαλιστική λίστα (6,19% και 6 ευρωβουλευτές).



    ΣΧΟΛΙΑ