• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανοδικά οι ευρωαγορές χάρη στη συντήρηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων

    Στις 188 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος το τρίτο τρίμηνο του 2021


    Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να μεταφράζουν τα πρώτα συναισθήματα που δημιούργησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Με τις αγορές σε ΗΠΑ και Λονδίνο να παραμένουν κλειστές, οι σημερινές συνεδριάσεις θα επικεντρωθούν στην ενσωμάτωση των συνεπειών της κάλπης, διατηρώντας το βλέμμα τους στη συνεχιζόμενη εμπορική ένταση.

    Τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κόμματα διατήρησαν τις άμυνές τους, έναντι των λαϊκιστικών, με την υψηλότερη προσέλευση σε δύο δεκαετίες να επιβραβεύει κυρίως τους φιλελεύθερους και τους πράσινους. Από την άλλη πλευρά, άνοδος των ευρωσκεπτικιστών σε συγκεκριμένα κράτη (Ιταλία,Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) ενδέχεται να αναστατώσει τις ισορροπίες, δημιουργώντας πιο αυστηρές αντιστάσεις σε μεμονωμένα ζητήματα. Οριακά υψηλότερα αντέδρασε το ευρώ (1,1203€/$), επιβεβαιώνοντας τη διατήρηση της κυριαρχίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

    Κλειστή θα παραμείνει η αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το ερώτημα της διαδοχής της Theresa May να παραμένει ανοιχτό. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν ξεχνούν να υπογραμμίζουν τις υπέρ του Brexit φιλοδοξίες τους, με τον Υπουργό Οικονομικών, Philip Hammond, να προειδοποιεί ότι η αψήφιση της βούλησης του Κοινοβουλίου και η στήριξη αποχώρησης χωρίς σχέδιο, δε θα έχει καλά αποτελέσματα. Επιπλέον πίεση ασκεί το ζητούμενο της διαδοχής του Προέδρου της Τράπεζας της Αγγλίας, ενόσω η πορεία της στερλίνας γίνεται όλο και ασταθής.

    Μία «μετασχηματιστική» συγχώνευση με τη Renault SA πρότεινε η Fiat Chrysler, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το πρώτο βήμα προς μία συμμαχία που θα δημιουργούσε την Τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, πίσω από την Volkswagen και την Toyota Motor Corp. Θα αποτελούσε επίσης τον πρώτο μεγάλο «συνδυασμό» σε μια βιομηχανία που αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις από τον εμπορικό πόλεμο και από τη μετατόπιση προς τα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα.

    Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, τα αντίποινα των κινέζων δεν έχουν ως τώρα εντυπωσιάσει όσο των αντιπάλων τους. Ο κλάδος της τεχνολογίας αποτελεί αναμφισβήτητα το επίκεντρο των διαφωνιών, με την Κίνα να κατακρίνει τις σκληρές κινήσεις των Αμερικανών, δηλώνοντας ότι θα ανοίξει τον βιομηχανικό της τομέα σε περισσότερες ξένες επενδύσεις και ότι θα αναζητήσει παγκόσμιες συνεργασίες για το διαδίκτυο και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι παγκόσμιες αγορές συνεχίζουν να κινούνται υπό την απειλή του εμπορικού πολέμου, αφομοιώνοντας τα κύματα αναστάτωσης σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα, από μετοχές και ομόλογα μέχρι και τις τιμές των εμπορευμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ