• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Γενικευμένο lockdown από τα ξημερώματα της Παρασκευής ανακοίνωσε ο Μακρόν – Ανοιχτά μένουν τα σχολεία

    • NewsRoom
    Γαλλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών

    Εμανουέλ Μακρόν


    Σε καθολικό lockdown μπαίνει από τα ξημερώματα της Παρασκευής η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.

    «Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή το lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα με το lockdown παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

    «Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολούθησε τους κανόνες» τόνισε.

    Οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώνουν αίτηση για  κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, προκειμένου να βγουν από το σπίτι τους. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Ανοικτά θα παραμείνουν και τα σχολεία, καθώς όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, «τα παιδιά μας δεν μπορούν να στερηθούν την επαφή με το σχολικό σύστημα». Εντούτοις, τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως.

    Οι Γάλλοι θα είναι σε θέση να βγουν για να εργαστούν, να πραγματοποιήσουν ιατρικά ραντεβού και να κάνουν τις αγορές τους. Εντούτοις, οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Παράλληλα «η τηλεργασία θα γενικευτεί όπου είναι δυνατόν» ενώ η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν μια ψηφιακή μετάβαση.

    Τα εξωτερικά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά, ωστόσο οι  Γάλλοι από το εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν, όμως με αυστηρές εξετάσεις. «Κανένας ταξιδιώτης δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο γαλλικό έδαφος εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν μεταφέρει τον ιό» τόνισε ο Μακρόν.

    Τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 15 ημέρες, εν όψει μάλιστα της περιόδου των Χριστουγέννων. Στόχος, είπε ο Μακρόν, είναι να μειωθούν τα κρούσματα σε 5.000 την ημέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ