• Πολιτική

    Γαλλία: Ατονεί σταδιακά το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», υποτονικές οι χθεσινές κινητοποιήσεις

    • NewsRoom


    Υποτονικές ήταν οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία το Σάββατο, σε σχέση με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των περασμένων εβδομάδων, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν αισθητά λιγότεροι ενώ και η ένταση ήταν σαφώς πιο χαμηλή, παρά κάποιες περιορισμένες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο τέλος της ημέρας.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας,  66.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις  του Σαββάτου σε ολόκληρη την Γαλλία, έναντι 126.000 την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας. Στο Παρίσι μάλιστα, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ήταν μόλις 2.200, έναντι 10.000 την περασμένη εβδομάδα

    Το απόγευμα του Σαββάτου, κατά το τέλος της διαδήλωσης στο Παρίσι, σημειώθηκαν περιορισμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε “κίτρινα γιλέκα” και δυνάμεις της αστυνομίας. Στην πρωτεύουσα αναφέρθηκαν προς το τέλος της ημέρας 157 προσαγωγές από τις οποίες οι 104 έγιναν συλλήψεις. Περιορισμένες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας αναφέρθηκαν στην Τουλούζη και το Μπορντό.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ κάλεσε τα «κίτρινα γιλέκα» να απελευθερώσουν τους κυκλοφοριακούς κόμβους της Γαλλίας που τελούν υπό κατάληψη από τις 17 Νοεμβρίου. «Οι κόμβοι πρέπει να απελευθερωθούν και η ασφάλεια για όλους πρέπει να ξαναγίνει ο κανόνας». «Η ημέρα τελειώνει καλά, ο διάλογος πρέπει τώρα να φέρει μαζί όλους εκείνους που θέλουν να μεταμορφώσουν την Γαλλία».



    ΣΧΟΛΙΑ