• Πολιτική

    Γ. Παπανδρέου για Τσίπρα: «Συμπαθής και χαρισματικός» – Oργίασε το Twitter

    • NewsRoom
    παπανδρεου

    Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ


    Συνέντευξη παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση και την εκπομπή Focus ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από την οποία ξεχώρισαν -και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως- τα λόγια συμπάθειας και εκτίμησης, που εξέφρασε για το νυν Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «συμπαθή και χαρισματικό ως προσωπικότητα» τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι διατηρεί καλές σχέσεις μαζί του και μπορεί να συνεννοείται για εθνικά θέματα, όπως έκανε και με τον Αντώνη Σαμαρά.

    Δε δίστασε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να εκφράσει και τις έντονες ενστάσεις του σχετικά με κυβερνητικές ενέργειες, ασκώντας, ανά σημεία, οξεία κριτική.

    Επεσήμανε ότι «πρώτη φορά Αριστερά στη κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ του 81» και ασκώντας αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως αντί να φτιάξει το κράτος υπέρ του πολίτη έδειξε τη δίψα για την εξουσία .«Μακάρι να μετεξελιχθεί», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι η Κεντροαριστερά δεν θα πρέπει να έχει στόχο την εξουσία αλλά την Αλλαγή στην χώρα.

    Πιο αναλυτικά, ο Γ. Παπανδρέου επέκρινε τον πρωθυπουργό για το «ξέπλυμα» της διακυβέρνησης Καραμανλή και για την συμμαχία του με τους ΑΝΕΛ, «μια καραμανλική συνιστώσα» όπως χαρακτήρισε την παράταξη, αλλά και με πρώην υπουργούς όπως τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Παράλληλα, υπογράμμισε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα, το 2015, να απευθυνθεί στους ΑΝΕΛ, αντί να στραφεί προς την Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν θετικός σε συνεργασία. «Να πει ότι εσάς θέλω να κυβερνήσω για να κάνουμε αλλαγές προοδευτικές… Αντ’ αυτού επέλεξε συνειδητά να συμμαχήσει με την ακρα δεξιά» είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για υπόγειες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Καραμανλισμό.

    «Συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να υπάρξει μόνο πάνω σε βαθιές αλλαγές, για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει τέτοια διάθεση», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην πολιτική ζωή και την πορεία της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως θα είναι επιφανειακή η πρόταση συνεργασίας που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ποια είναι τα αίτια, που οδήγησαν την Ελλάδα βαθιά στη κρίση και στις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν από δω και πέρα. «Ο διάλογος πρέπει να έχει στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας, να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος κι όχι μόνο για την αντιμετώπιση τη ακροδεξιάς», είπε ο κ. Παπανδρέου παραπέμποντας για τη περαιτέρω διαβούλευση μετά τις εκλογές.

    Η παραδοχή λαθών εκ μέρους του πρωθυπουργού δεν είναι αρκετή, όπως τόνισε, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για διάλογο των δύο χώρων στο μέλλον. «Μετά τις εκλογές, τα ξαναλέμε» είπε με έμφαση.

    Για να μην αφήσει, δε, καμία αμφιβολία, πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά. Είχα και την εμπειρία και δεν ήταν καλή. Παρότι υπάρχουν και χαρισματικοί και προοδευτικοί άνθρωποι, στον πυρήνα της έχει το πελατειακό κράτος. Φοβάμαι ξανά μια Δεξιά, που θα έρθει για μικροεξυπηρετήσεις ή και μεγάλες εξυπηρετήσεις συμφερόντων».

    Ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τον εκλογικό πήχη για το ΚΙΝΑΛ, εκφράζοντας, παρ’ όλα αυτά την αισιοδοξία του για την ενίσχυση της ενότητας του ΚΙΝΑΛ στο επικείμενο συνέδριο. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει η δύναμη αναφοράς για την προοδευτική παράταξη και επιδίωξή του είναι διαμορφώσει μια καθαρή ηγεμονική πολιτική πρόταση για τη χώρα.

    Ερωτηθείς για το εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας την επομένη των εκλογών απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας. Στηρίζουμε τη Φώφη, έχει εκλεγεί. Αυτό που θέλουμε είναι να διαμορφώσουμε μια καθαρή πλατφόρμα, που θα γίνει ξανά ηγεμονική στο χώρο της Κεντροαριστεράς, για το πού θέλει να πάει η χώρα».

    Όταν ρωτήθηκε για το δίλλημα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ», ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ είναι δείγμα υγείας για την προοδευτική παράταξη και δεν θα πρέπει να μένουμε στα σύμβολα γιατί μπορεί να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση. «Οι αξίες του ΠΑΣΟΚ παραμένουν και αναδεικνύονται στις νέες συνθήκες και στα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει», σημείωσε.

    Επιπροσθέτως, υπερασπίστηκε την κυβερνητική του θητεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Καστελόριζο ήταν νομοτέλεια μετά την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κ. Καραμανλή. Συμπαθής είναι. Την πολιτική του κατακρίνω όπως επίσης και αυτούς που επιχειρούν ακόμα και σήμερα να συγκαλύψουν αυτήν την πολιτική. Σηκώσαμε βάρος που δεν μας αναλογούσε στη κρίση. Βάλαμε τη χώρα πάνω από το κόμμα. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε εμπειρία, λύσεις και βούληση να συγκρουστούμε με ο,τι προκάλεσε τη κρίση», ανέφερε ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

    Σημειώνεται πως την ώρα που μεταδιδόταν η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην εκπομπή της ΕΡΤ, ο ίδιος βρισκόταν στην εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ομιλητές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες.

    Όπως ήταν φυσικό, η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και τα όσα δήλωσε συγκεκριμένα δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους χρήστες του Twitter, που σχολίασαν ποικιλοτρόπως τις δηλώσεις του.

    Δείτε μερικές από τις δημοσιεύσεις που ξεχώρισαν:

    τουιτερ
    Οργίασε το Twitter με τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην ΕΡΤ
    τουιτερ
    Οργίασε το Twitter με τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην ΕΡΤ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Παπανδρέου από Δελφούς: Οι Σοσιαλιστές μπορούν να ανακάμψουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ.Παπανδρέου: Αυτοί που μας έλεγαν γερμανοτσολιάδες, τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Παπανδρέου: Τέλος στη φημολογία για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ