• Top Stories

    «Φωτιές» ανάβει στη ΝΔ πριν τις εκλογές ο Καραμανλής

    Κώστας Καραμανλής

    Κώστας Καραμανλής


    Τεταμένο είναι το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ένα 48ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Κυριακής, και αυτή τη φορά η αιτία δεν είναι κάτι που είπαν ή έκαναν οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος, αλλά κάτι που φέρεται να είπε ή να έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Αφορμή για τη νέα εσωκομματική κόντρα στη ΝΔ στάθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις δύο στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή και  υπουργών στις κυβερνήσεις του, οι οποίοι αποκάλυψαν πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν τηλεφωνικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, που η διευκρινιστική παρέμβαση κύκλων του Κ. Καραμανλή δε φαίνεται να κάμπτει.

    Τόσο ο Θόδωρος Ρουσόπουλος όσο και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έκαναν λόγο για «επικοινωνίες» του Κώστα Καραμανλή με τον νυν πρωθυπουργό, με τον κ. Στυλιανίδη μάλιστα να αποκαλύπτει ότι μία από αυτές τις τηλεφωνικές επαφές έγινε τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, η οποία κατέληξε στη συμφωνία για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.

    Όμως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος πήγε ένα βήμα (ίσως και περισσότερα) παραπέρα, πλέκοντας αναπάντεχα το… εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, με τη φράση: «Ο Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε ηγέτη. Αυτό είναι αλήθεια. Και αναδεικνύεται σταθερά, με κάθε ευκαιρία που του δίνεται».

    Οι αναφορές αυτές ασφαλώς δεν άρεσαν στους τρεις εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ, όλους δηλαδή πλην του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος φέρεται να στηρίζεται από τον Κώστα Καραμανλή, και οι αντίπαλοι του κ. Μεϊμαράκη έσπευσαν να στηλιτεύσουν τις αναφορές αυτές, εκφράζοντας έκπληξη και οργή.

    «Η ΝΔ κρέμεται από μια κλωστή, διότι το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί και επιθυμεί διακαώς να τη διαλύσει», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιθυμεί να κερδίσει και τις εσωτερικές εκλογές της ΝΔ» και σχολιάζοντας πως από το Μαξίμου «επιλέγουν τον κ. Μεϊμαράκη για αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας».

    Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού,  δήλωσε άγνοια ως προς το αν πράγματι υπάρχει επικοινωνία Καραμανλή-Τσίπρα, και πρόσθεσε πως αν κάτι τέτοιο ισχύει θα του έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, ενώ κάλεσε τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή να βγει δημόσια και να τοποθετηθεί για το θέμα αυτό.

    Όσο για τον Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτήρισε «ατυχή στιγμή» τις αναφορές του Θόδωρου Ρουσόπουλου για τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες όπως ανέφερε τον ανησύχησαν, ενώ σημείωσε πως η φημολογούμενη σχέση Καραμανλή-Τσίπρα κάνει κακό στη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο ίδιος αν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ θα χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα «σαν χταπόδι».

    Πάντως, νέες διαρροές από το περιβάλλον Καραμανλή ήρθαν αργότερα να διευκρινίσουν πως ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός δεν βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή», ενώ τόνισαν επίσης πως ο Κώστας Καραμανλής παρεμβαίνει ακόμη και με απευθείας επικοινωνίες όταν κρίνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα. Ειδικότερα μάλιστα για την επαφή του με τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο, ανέφεραν ότι αυτό που θέλησε να κάνει ο Κ. Καραμανλής ήταν να λειτουργήσει ο λόγος του ως αντίβαρο προς τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που εισηγούνταν ακόμη και ρήξη με την Ευρώπη.

    Ωστόσο, οι  εξηγήσεις αυτές δε φαίνονται να ικανοποιούν τους κ.κ. Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, που βλέπουν πίσω από τις τοποθετήσεις των συνεργατών του Κώστα Καραμανλή μία επιχείρηση προετοιμασίας του εδάφους για μία συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία οικουμενική κυβέρνηση, κάτι που οι ίδιοι απορρίπτουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

    Όμως και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιμένει πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε μάλιστα ότι δεν έχει αρχές, ενώ χαρακτήρισε χθες ««πολιτική συκοφαντία» όσα ακούγονται ότι η υποψηφιότητά του στηρίζεται από ορισμένους ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο σκοπό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Όσο για τη φερόμενη στήριξη του Κώστα Καραμανλή στο πρόσωπό του; «Ποιος δεν θα ευχαριστιόταν με τη στήριξη Καραμανλή, όλοι την ήθελαν, το πρόβλημα είναι ότι δεν την είπε για αυτούς, και για αυτό φωνάζουν», εκτίμησε.



    ΣΧΟΛΙΑ