• Πολιτική

    Φον ντερ Λάιεν: Σχέδιο για ανάσχεση των απολύσεων – Βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί

    • NewsRoom
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Σχέδιο για ανάσχεση των απολύσεων στις χειρότερα πληττόμενες από την κρίση του κορονοϊού χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προκειμένου να αποθαρρυνθούν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται λόγω της τεράστιας πτώσης του τζίρου τους να απολύουν εργαζόμενούς τους.

    Εν μέσω έντονης κριτικής ότι η ΕΕ δεν έχει κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας, η Κομισιόν έδωσε «σήμα» ότι θα χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να ενισχύσει επιχειρήσεις, ώστε οι τελευταίες να αποφύγουν τις απολύσεις.

    «Στόχος είναι να βοηθηθούν η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες που έχουν πληγεί βαρύτατα», σημείωσε η Φον Ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της. Το να δοθεί αρωγή προκειμένου οι άνθρωποι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους «είναι κομβικό για την επανεκκίνηση της οικονομικής μηχανής της Ευρώπης χωρίς καθυστέρηση», τόνισε.

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο έχει το όνομα “Sure”, οι οποίες και θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της εβδομάδας, ωστόσο αποκάλυψε ότι ως βάση του προγράμματος ελήφθησαν τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματα μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

    Το “σχήμα” αναμένεται να μοιάζει αρκετά με το μέτρο που έχει λάβει η Γερμανία και επιτρέπει σε επιχειρήσεις να μειώνουν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή και να σταματούν πλήρως την παραγωγή, ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν το προσωπικό με τη χρήση κρατικών πόρων.

    Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους στη Γηραιά Ήπειρο και έχει οδηγήσει σε μαζικές καραντίνες τον πληθυσμό στις περισσότερες χώρες.

    Το δίκτυο Bloomberg υπολογίζει ότι η ύφεση στην Ιταλία το α’ τρίμηνο του 2020 θα αγγίξει το 6%, ενώ η Morgan Stanley “βλέπει” πτώση του ΑΕΠ ύψους 19% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο και 33% στο β’ τρίμηνο.

    «Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες ξεμένουν από δουλειά λόγω ενός παροδικού εξωτερικού σοκ όπως ο κορονοϊός, δεν πρέπει να απολύουν τους εργαζόμενούς τους», είπε ακόμη η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν.

    Διατηρώντας τους στη δουλειά, οι άνθρωποι «θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν το ενοίκιό τους και να αγοράζουν τα προϊόντα που χρειάζονται, γεγονός που έχει θετική επίδραση στην οικονομία», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ