F

Πολιτική

Φον ντερ Λάιεν για κορονοϊό: Οι αποφάσεις που πήραμε να εφαρμοστούν άμεσα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις σε όλα τα πεδία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ από τους ηγέτες των κρατών μελών και αφορούσε μέτρα τόσο για το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων όσο και την οικονομία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η κατάσταση αλλάζει και επδεινώνεται καθημερινά ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τους αντίστοιχους υπουργούς των διαφόρων κρατών μελών για να επιλύσουν το ζήτημα άμεσα.

«Έχουμε κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες εγκρίθηκαν και πρέπει τώρα να εφαρμοστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τα εσωτερικά σύνορα είπε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση, διότι γνωρίζουμε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποκλειστεί και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα, τονίζοντας ότι η ροή των αγαθών πρέπει να είναι απρόσκοπτη και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη αποδοχή για τις αποκαλούμενες «πράσινες λωρίδες», δηλαδή λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για τη ροή των αγαθών.

Η κ. φον ντερ Λάιεν μίλησε ακόμη για την ανάγκη να διασφαλιστεί η δυνατότητα των μετακινούμενων εργαζομένων να πηγαινοέρχονται μεταξύ των τόπων εργασίας και κατοικίας τους, δίνοντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου.

Ως πολύ θετικό χαρακτήρισε το γεγονός της σύστασης ομάδας ειδικών —ιολόγων και επιδημιολόγων— η οποία θα παρέχει συμβουλές.

Επιπλέον ξεκίνησαν, όπως δήλωσε, οι δημόσιες συμβάσεις για γάντια, μάσκες και αναπνευστήρες. Συμμετέχουν 24 κράτη μέλη . Οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους έξι ημέρες να υποβάλουν προσφορές και έπειτα το κράτος μέλος θα μπορεί να υπογράψει τη σύμβαση την επομένη της λήξης του διαγωνισμού, εντός των επόμενων έξι ημερών.

Η Επιτροπή συνεργάζεται και με τη βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη για να αυξηθεί η παραγωγή των εν λόγω προϊόντων που είναι σε έλλειψη, τόσο του εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όσο και των αναπνευστήρων που χρειάζονται επειγόντως.

Τέλος ανέφερε ότι μετά τη λήψη «ισχυρής δέσμης οικονομικών μέτρων» την Παρασκευή.

«Είμαστε σε φάση οριστικοποίησης του νέου προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις», το οποίο θα δώσει στα κράτη μέλη πολύ μεγάλη ευελιξία (π.χ. για να στηρίξουν τις εταιρείες τους). καθώς και για την αποδοχή από την ευρωομάδα της ετοιμότητά μας «για την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής», θέμα για το οποίο θα υποβάλουμε πρόταση στο Συμβούλιο εντός των προσεχών ημερών.


ΣΧΟΛΙΑ