Πολιτική

«Φιάσκο» η προανακριτική για τη Novartis-Δεν καταθέτουν στην επιτροπή οι 10 πολιτικοί 

  • NewsRoom


Kλείνει γρήγορα η προανακριτική για τη Novartis μετά την χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην καλέσει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, τινάζοντας στον αέρα τη διαδικασία με την αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη διαλεύκανση τής υπόθεσης, αλλά τον στιγματισμό των πολιτικών της αντιπάλων. Παρόλα αυτά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι το έργο τής Επιτροπής θα συνεχιστεί.

Τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis αναμένεται ν’ αποστείλουν εντός της ημέρας επιστολές στην προανακριτική επιτροπή με τις οποίες θα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της επιτροπής, προκειμένου να διατυπώσουν γνώμη για διαδικαστικά θέματα και για το αν η επιτροπή έχει ή όχι αρμοδιότητα να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι «10» θα δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν στην επιτροπή μόνον εφόσον αυτή μπει στην ουσία της υπόθεσης και ξεκινήσει τη διερεύνησή της με τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων προσώπων.

Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, την επόμενη Τρίτη, που έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση της επιτροπής, η πλειοψηφία θα πρέπει να αποφασίσει ή ότι η επιτροπή έχει αρμοδιότητα και συνεπώς θα ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης ή να δηλώσει αναρμόδια, να τερματίσει τις εργασίες της και να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει πια μόνο το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αφού τα αλλά αδικήματα, αυτά δηλαδή της απιστίας, της δωροδοκίας και της δωροληψίας, θα έχουν παραγραφεί με τη σφραγίδα της Βουλής.

«Όχι» από Ανδρέα Λοβέρδο

Την απόφασή του να μην προσέλθει στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης κάνει γνωστή με επιστολή του ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

«Δεν πρόκειται να προσέλθω στη συνεδρίαση της Επιτροπής σας, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018. Το θλιβερό προνόμιο της συμμετοχής στην πλεκτάνη σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων και δολοφονίας χαρακτήρων ανήκει αποκλειστικά στα μέλη της συμμορίας που την οργάνωσαν και σε όλους όσοι αποδέχονται να παίξουν ρόλο κομπάρσου» αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής και τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Ανδ. Λοβέρδος και συνεχίζει: «Μετά την άρνησή σας να καλέσετε τους κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, τις καταθέσεις των οποίων η κυβέρνηση κεντρικά και στο ανώτατο επίπεδό της επικαλέστηκε και επικαλείται για δήθεν στοιχειοθέτηση άθλιων συκοφαντιών, αναδείχθηκε στο πανελλήνιο η ξεκάθαρη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και αμέσως μετά να κουκουλώσει την υπόθεση».

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κι εγώ ταχθήκαμε υπέρ μιας Επιτροπής που θα λειτουργούσε δημόσια, χωρίς παραγραφές, με εξέταση όλων των μαρτύρων, κουκουλοφόρων και μη, αλλά και με την εξέταση όλων των υπόλοιπων στοιχείων. Σε μια τέτοια Επιτροπή προφανώς και θα ήμουν παρών, προκειμένου αφενός να παράσχω κάθε αναγκαία διευκρίνιση κι αφετέρου να καταρρίψω τις αθλιότητες των κουκουλοφόρων και των καθοδηγητών τους. Όμως αυτή την Επιτροπή δεν την θέλετε. Την απορρίψατε. Και αποδεχτήκατε τη λογική «κουκούλα στους ψευδομάρτυρες κουκούλα και στην έρευνα»» αναφέρει επίσης ο κ. Λοβέρδος.

Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι περίπτωση να προσέλθει στην Επιτροπή υπάρχει μόνο αν αλλάξει την απόφασή της και δεχθεί να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της ρόλο. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως δηλώνει, θα προσέλθει προκειμένου να πέσει άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή πλεκτάνη. «Ως υπουργός που αποφάσισε και εφήρμοσε τα πιο σκληρά μέτρα κατά της διαφθοράς και της δαπάνης στον χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης ασφαλώς και έχω πολλά να συνεισφέρω στη συγκεκριμένη έρευνα» σημειώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος και καταγγέλλει: «Αν η Επιτροπή επιμείνει στην απόφασή της να κουκουλωθούν τα πάντα, απόφαση που οδήγησε στην αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε στην Επιτροπή θα παραμείνετε μόνοι σας, μετατρέποντάς την σε ένα κωμικοτραγικό δήθεν «δικαστικό συμβούλιο». Αντιλαμβάνεται κάθε λογικός άνθρωπος πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου ένα τέτοιο φιάσκο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποχώρησαν από την προανακριτική για τη Novartis όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Τι καταγγέλλουν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστές για Novartis: Γιατί απαξιώνονται τα στοιχεία της έρευνας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεργάτες Σαμαρά: «Ο Τσίπρας έδωσε το παλάτι της Ρόδου για πολυτελές δείπνο της Novartis»


ΣΧΟΛΙΑ