• Πολιτική

    Εξεταστική για Υγεία: Διαφωνία για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, να εξεταστεί και η περίοδος 2015-16 ζητά η αντιπολίτευση

    • NewsRoom


    Το πόρισμα για το ζήτημα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία στη Βουλή, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να διαφωνούν ως προς το τι θα πρέπει να περιέχει.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέγνωσε το 114 σελίδων πόρισμα της πλειοψηφίας, στο οποίο γίνεται λόγος για ανάγκη «περαιτέρω διερεύνησης» των ενεργειών του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Μάριου Σαλμά, ο οποίος πάντως την εξεταζόμενη περίοδο ήταν απλά βουλευτής.

    Αναφορικά με τον κ. Βορίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως ο πρώην υπουργός Υγείας, για την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, δεν έλαβε υπόψη του τις ενστάσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας αλλά βασίστηκε στην ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κοστολογηθεί η διάγνωση στα 1.500 ευρώ, αντί 300 ευρώ και να προκληθεί ζημία ύψους 825.000 ευρώ στο δημόσιο.

    Σχετικά με τον κ. Σαλμά, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι την επίμαχη περίοδο δεν ήταν Υπουργός ούτε πληρώθηκε απευθείας ο ίδιος, ωστόσο ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για να διακριβωθεί αν προσπορίστηκε όφελος από μια υπερκοστολογημένη εξέταση.

    Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι δεν προκύπτει πολιτική και ποινική ευθύνη για τους δύο πρώην υπουργούς επισημαίνοντας το γεγονός πως ο προσδιορισμός της τιμής της διαγνωστικής εξέτασης έγινε από στελέχη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εξήγησε πως αν υπάρχουν ενδεχόμενες ευθύνες, θα πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην περίοδο 2015 – 2016, όταν και πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, χωρίς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την τιμή τους, καθώς την προηγούμενη περίοδο δεν είχε λάβει χώρα ούτε μια σχετική εξέταση στο ιατρείο.

    Την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη ζήτησε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διερεύνηση πρέπει να επεκταθεί και στην περίοδο 2015 – 2016.

    Τις αντιλαϊκές πολιτικές στον χώρο της Υγείας που επιδιώκουν την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής κυβέρνησης κατήγγειλε το ΚΚΕ. Ο εισηγητής του Περισσού Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε μεταξύ άλλων πως «Αφού και το νέο ΚΕΣΥ αναγνώρισε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση και άρα τη χρησιμότητα της εξέτασης γιατί δεν αναπτύσσεται και στο δημόσιο ώστε να μην αναγκάζεται ο κόσμος να πληρώνει;» ενώ και ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαβίβασης του φακέλου στη Δικαιοσύνη.

    Για «ιστορία που βγάζει μάτια» μίλησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ενώ ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι ανέφερε ότι από τα στοιχεία της εξεταστικής δεν προέκυψαν ευθύνες για τους Βορίδη – Σαλμά.



    ΣΧΟΛΙΑ