• Πολιτική

    Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Έφεραν χάος στη Μέση Ανατολή»

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ΥΠΕΞ Τουρκίας

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ΥΠΕΞ Τουρκίας


    Την οργή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε η κριτική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη, κατά την κοινή δήλωση που εξέδωσαν μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Αίγυπτο τη Δευτέρα, καταδικάζοντας την στρατιωτική παρέμβαση στης Άγκυρας στη χώρα της βορείου Αφρικής.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι έφεραν χάος στη Μέση Ανατολή, μέσω των παρεμβάσεών τους στη Λιβύη και την Υεμένη.  Μιλώντας στον τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Akit TV, υποστήριξε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «μαζί με την Αίγυπτο και άλλες χώρες», «προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή».

    «Εάν ρωτάτε ποιος αποσταθεροποιεί αυτή την περιοχή, ποιος φέρνει χάος, τότε θα λέγαμε το Αμπού Ντάμπι χωρίς δισταγμό», είπε. «Είναι πραγματικότητα ότι είναι η δύναμη που αναστάτωσε τη Λιβύη και κατέστρεψε την Υεμένη».

    Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι στηρίζουν τους ισλαμιστές μαχητές της Αλ-Σαμπάμπ, στη Σομαλία, όπου η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση και εκπαιδεύει στρατεύματα της Σομαλίας.

    Τα ΗΑΕ είχαν εκπαιδεύσει εκατοντάδες στρατεύματα της Σομαλίας από το 2014, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που ενισχύθηκε από μια στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης, για να νικήσει μια ισλαμιστική εξέγερση, έως ότου η Σομαλία διαλύσει το πρόγραμμα το 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ