• Πολιτική

    ESM: Θέμα ανησυχίας οι προεκλογικές παροχές του Τσίπρα

    ESM

    Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος ESM


    Νέα προειδοποίηση για την επίπτωση των προεκλογικών παροχών του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό κλίμα πριν τις κάλπες, απηύθυνε τη Δευτέρα ο ESM. 

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM,  Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι ήδη το spread των ελληνικών ομολόγων από το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αγορές είναι προσεκτικές στην αποφυγή κινδύνων που σχετίζονται με χώρες, για τις οποίες δεν έχουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής.

    «Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά» είπε ο Στράουχ.

    Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, τα μέτρα δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη, τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας».

    Όπως ανέφερε ο κ. Στράουχ, για το 2020 ο αντίκτυπος των παροχών είναι είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί. Ωστόσο, αν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν, το θέμα μπορεί να πάρει περισσότερες διαστάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ