• Πολιτική

    Ερντογάν: Η Τουρκία δεν κάνει πίσω στην Συρία

    • NewsRoom
    Φιέστα Ερντογάν στα κατεχόμενα για να ανακοινώσει τα «καλά νέα»

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ούτε βήμα πίσω δεν θα κάνει η Τουρκία στο Ιντλίμπ, διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του, καταγγέλοντας την Δαμασκό ότι ακολούθησε τις προσταγές της για απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή και δήλωσε ότι θα σπρώξουν τον συριακό στρατό εκτός της περιμέτρου των παρατηρητηρίων έως το τέλος Φεβρουαρίου.

    «Θα θέλαμε να θυμίσουμε σε εκείνους που προσπαθούν να στριμώξουν την Τουρκία με το να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα σε αυτήν, ότι δεν είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτή την περιοχή, αλλά τα αφεντικά» ανέφερε.

    Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει «ενεργή εμπλοκή» ως μέσο για να επιτύχει τους στόχους της χώρας του στην Ιντλίμπ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να προσπαθήσει να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει τις επιθέσεις στην περιοχή του Ιντλίμπ.

    Επίσης ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα θα δημιουργήσει τις συνθήκες που απαιτούνται για την ασφαλή επιστροφή των Σύριων στα σπίτια τους στην επαρχία.

    Καλίν: Κρίσιμη η κατάσταση στη Συρία

    «Η στρατιωτική κατάσταση στο πεδίο των επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία παραμένει πολύ κρίσιμη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο και αναμετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

    Ο Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία στέλνει ενισχύσεις για να προστατέψει τα ήδη υπάρχοντα 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια που διατηρεί στην περιοχή του Ιντλίμπ. Ορισμένα από αυτά όπως ανέφερε, βρίσκονται πλέον περικυκλωμένα από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. «Έπρεπε να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε τους στρατιώτες μας εκεί αλλά και τους αμάχους»  επισήμανε ο Τούρκος εκπρόσωπος του Ερντογάν.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες το καθεστώς της Συρίας έχει εξαπολύσει βίαιες επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών υποδομών.

    Ο Καλίν αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσουν οι επιθέσεις στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Ιντλίμπ που έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Anadolu.

    Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι σκοπός της ύπαρξης των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή είναι να προστατεύσουν τους άμαχους πληθυσμούς από την οργή των δυνάμεων του Άσαντ, καθώς η Τουρκία είναι η μόνη που μπορεί να το κάνει

    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν υποστήριξε ότι η κατάσταση των κατοίκων της περιοχής χειροτερεύει καθημερινά και ότι η Τουρκία είναι η μόνη δύναμη που προσπαθεί να προστατεύσει αμάχους από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Τσαβούσογλου: Ελπίζουμε σε εκεχειρία

    Στο μεταξύ, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως ελπίζει οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία να οδηγήσουν σε μια διαρκή εκεχειρία στην Ιντλίμπ της Συρίας.

    «Η διαρκής παύση των επιθέσεων στην Ιντλίμπ είναι αυτό που περιμένουμε από τις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Τσαβούσογλου όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός NTV.



    ΣΧΟΛΙΑ