• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία – Erdogan: Το πραξικόπημα τελειώνει


    Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε ότι το πραξικόπημα τελειώνει. Την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη γίνεται μάχη στην πλατεία Ταξίμ και υπάρχουν πληροφορίες ότι διαδηλωτές δέχθηκαν πυρά.

    Αναλυτικά:

    Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης επέστρεψε το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος φερόταν να «ταξίδεψε» από την Γερμανία μέχρι την Τεχεράνη -με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη- ζητώντας άσυλο. Σε διάγγελμά του μέσω… Facetime, ο κ. Ερντογάν «έδειξε» τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον άνθρωπο πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, την ώρα που ο ίδιος φερόταν να είναι εξαφανισμένος ή να βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό. Σύμφωνα με το Russia Today, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φυγαδευτεί από τους φρουρούς του στο Μπόντρουμ και από εκεί ετοίμασε την «άμυνά» του.

     

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε ότι η τάξη στην Τουρκία πρέπει να διατηρηθεί και όλες οι ανθρώπινες ζωές να προστατευθούν ενώ το ΝΑΤΟ έκανε έκκληση να γίνουν σεβαστά το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα.

    Επίσης το πρακτορείο “Ανατολή” κατονόμασε ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος τον Μουχαρέμ Κοσέ, πρώην νομικό σύμβουλο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχει κανένα άρμα μάχης στη γέφυρα του Βοσπόρου και ότι οι πραξικοπηματίες έχουν συλληφθεί.

    Ο εγκέφαλος 

    Ως εγκέφαλος του στρατιωτικού πραξικοπήματος αναφέρεται ο Μουχαρέμ Κοσέ. Ένα όνομα άγνωστο σε πολλούς, αλλά με άσχημη ιστορία. Ο Κοσέ ήταν πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Πριν λίγο καιρό αποπέμφθηκε από το στράτευμα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή».

    Οι πρώτες πληροφορίες για τις ταυτότητες των πραξικοπηματιών δείχνουν πως συμμετέχουν ένας ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες. Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.

    Ωστόσο, πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού, στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ, έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, καλώντας τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ